Zes kinderen van IS-strijdsters moeten niet worden gerepatrieerd

Beeld van een onbekende vrouw met kind in een Syrisch kamp. ©EPA

De zes kinderen van de IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) moeten niet naar België gerepatrieerd worden. Dat heeft het Brusselse hof van beroep woensdag beslist.

De Brusselse kortgedingrechter had in eerste aanleg beslist dat de kinderen gerepatrieerd moesten worden, maar de Belgische regering ging tegen die beslissing in beroep en heeft nu gelijk gekregen. 

'Het hof van beroep heeft de vordering van de twee moeders niet ontvankelijk verklaard, omdat die identiek is aan de vordering die ze al eerder hadden ingesteld en die afgewezen werd bij arrest van het hof van beroep in Brussel van 12 september 2018', meldt de persmagistraat van het Brusselse hof van beroep.

De twee IS-weduwen en hun kinderen werden in 2013 al eens geëvacueerd uit Syrië. Nadat de twee vrouwen in Antwerpen waren bevallen, vertrokken ze opnieuw met hun kinderen naar Syrië. In maart 2018 werden ze door de Antwerpse correctionele rechtbank bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Beide vrouwen zijn begin dit jaar opnieuw bevallen, zodat het nu over zes kinderen gaat, van wie de oudste vijf jaar is en de jongste net twee maanden.

In een eerste kortgeding had zowel de rechtbank van eerste aanleg als het hof van beroep geoordeeld dat de Belgische staat niet verplicht was de kinderen te repatriëren. Volgens de rechters oefent de Belgische staat geen enkel gezag of controle uit in het gevangenenkamp en vielen de vrouwen en hun kinderen dan ook niet onder de rechtsmacht van ons land. De advocaat van de twee vrouwen spande daarop een tweede kortgeding aan, waarna de kortgedingrechter 'de Belgische staat verplichtte alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië naar België te kunnen laten reizen. Bovendien moesten ook de moeders kunnen terugkeren naar België. De Belgische regering ging tegen die beslissing in beroep. 

'Kinderen niet schuldig'

De Belgische regering blijft inspanningen leveren om de beslissing van december 2017, om kinderen tot 10 jaar terug naar België te halen, toe te passen. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens in een reactie op het vonnis van het Brussels hof van beroep dat de kinderen van IS-strijders niet gerepatrieerd moeten worden. 'Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders', aldus Geens.

De voornaamste reden voor het beroep was volgens de minister van Justitie dat de vraag tot repatriëring van de kinderen al eerder door de rechtbank werd behandeld en zowel in eerste aanleg als in beroep werd afgewezen. 'De geldende rechtsregels bepalen dat zaken die eerder bepleit werden met dezelfde eisen en dezelfde argumenten niet meer in aanmerking kunnen worden genomen voor een nieuwe rechtsprocedure of voor een nieuwe uitspraak', aldus Geens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud