Zes op tien bedrijven verwachten jobverlies

De Meir in Antwerpen na de heropening van de winkels. ©EPA

De coronacrisis zal in de handel zowat 48.000 banen doen verdwijnen en in de industrie 35.000, hoewel de omzet licht opveert. Dat zegt de Nationale Bank.

De heropening van de bedrijven en niet-voedingswinkels heeft geleid tot een beperkt herstel van de omzet, blijkt uit de periodieke enquête van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties. De ondernemingen boekten vorige week een omzet die 26 procent lager was dan voor de coronacrisis. Dat is de kleinste daling sinds de start van de pandemie. Twee weken voordien bedroeg de vermindering van de omzet nog 31 procent.

Vooral in de handel en in de bouw veerde de omzet op.
Nationale Bank

Vooral in de handel en in de bouw veerde de omzet op. De omzet van de handel is nog 16 procent lager dan voor de crisis, tegenover 36 procent bij de vorige enquête. De voedingswinkels boekten zelfs 1 procent meer omzet dan voor de crisis.

Kritiek

Maar de toestand blijft kritiek in de horeca en de kunst-, recreatie en amusementssector. In die sectoren is de omzet met zowat 90 procent teruggevallen en is geen herstel merkbaar, omdat cafés en restaurants gesloten blijven en evenementen verboden zijn. 

Intussen blijven de vooruitzichten voor de Belgische economie slecht. Zes op de tien bedrijven voorspellen dat de werkgelegenheid eind dit jaar lager zal zijn dan voor de crisis, vier op de tien verwachten een status quo en amper 4 procent een stijging.

Het verwachte jobverlies is het grootst in de handel. Daar verliezen wellicht 48.000 werknemers of 10 procent hun baan. In de industrie dreigt ontslag voor 35.000 werknemers of 7 procent en in de horeca voor 31.000 werknemers of een op de vier. Ook in de sector kunst, amusement en recreatie is jobverlies voor een kwart van de werknemers waarschijnlijk.

Faillissement

De enquête bevestigt dat ondernemingen nog altijd van plan zijn zowat 180.000 werknemers te ontslaan. Voorts zegt 10 procent van de zelfstandigen of ruim 80.000 dat een faillissement waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is.

Ondernemingen verwachten geen aanzienlijke verbetering van hun omzet tussen nu en oktober.
Nationale Bank

De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn slecht omdat de bedrijven somber zijn over de verwachte omzet. Slechts een onderneming op acht verwacht in het derde kwartaal een omzet die even hoog is of hoger dan voor de crisis. De bedrijven voorspellen een omzet die vergelijkbaar is met die van vorige week. 'Met andere woorden verwachten ondernemingen geen aanzienlijke verbetering van hun omzet tussen nu en oktober.'

Bedrijven zijn iets minder somber dan zelfstandigen over het risico op een faillissement. Nog steeds verwacht 8 procent van de ondernemingen dat ze de crisis niet zullen overleven. Het risico op een bankroet blijft het hoogst in de sector kunst, amusement en recreatie (24%) en de horeca (20%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud