16 procent minder verkeersdoden

©BELGA

Omdat corona veel mensen thuis hield, vielen tussen 1 januari en 30 september een zevende minder verkeersdoden te betreuren dan een jaar eerder.

De lockdown heeft ook positieve gevolgen. Dat leren cijfers van het verkeersinstituut Vias. In de eerste negen maanden van het jaar vielen 16 procent minder verkeersdoden en 20 procent minder verkeersgewonden.

Tot en met september vielen er op onze wegen dit jaar al 303 doden te betreuren, tegenover 362 in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen is het aantal verkeersdoden met 12 procent gedaald, in Wallonië met 21 procent.

303
verkeersDoden
Tot en met september vielen er dit jaar op onze wegen 303 verkeersdoden.

In de maand september schoten de statistieken wel omhoog. Toen vielen er 48 doden op de wegen, wat de helft meer is dan een jaar eerder. 'Het uitzonderlijk zachte weer van september heeft mensen ertoe aangezet eropuit te trekken en dat heeft het risico doen toenemen', aldus Vias.

Fietsdoden

Dat de algemene cijfers daalden, kan niet verhinderen dat sommige cijfers wel stijgen. Zo vielen in de zomermaanden in Vlaanderen het meeste fietsdoden sinds 2014. In Brussel steeg het aantal fietsongevallen en ook het aantal doden op de autosnelwegen ging omhoog. Volgens Vias komt dat omdat sommige bestuurders meer risico's namen in het kalme verkeer.

Gilkinet en Peeters

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) reageert dat hij in zijn beleid voor verkeersveiligheid wil focussen op de strijd tegen recidive en de straffeloosheid van verkeersinbreuken. Een op de drie bestuurders moet elk jaar gecontroleerd worden op overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol of het gebruik van de gsm achter het stuur.

Zelfs tijdens verkeersarme periodes merken we dat de weg nog zeer lang is.
Lydia Peeters
Vlaams minister van Mobiliteit

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) merkt op dat inspanningen nodig blijven, al is het maar omdat in september de dodentol meteen weer opliep. Daarnaast baart het stijgende aantal fietsslachtoffers haar zorgen zegt ze, ook 'al weten we wel dat er aanzienlijk meer werd gefietst en dat de kans op meer fietsongevallen dan helaas ook groter wordt.'

'Zelfs tijdens verkeersarme periodes merken we dat de weg nog zeer lang is', zegt Peeters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud