Ziekenhuizen niet klaar voor vergrijzingsschok

(foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Het tekort aan geriaters in Vlaanderen wordt problematisch. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd in het kader van de reeks over de gezondheid van de ziekenhuizen.

Vlaanderen telt 63 vacatures die maar niet ingevuld raken. Het duurt soms jaren voor ziekenhuizen een geriater kunnen aantrekken. De reden is simpel: het beroep is niet aantrekkelijk genoeg.

Studenten geneeskunde verkiezen doorgaans de meer technische disciplines boven het klinische werk met fragiele, oude mensen. Ook het loon ontmoedigt: verdient een geriater gemiddeld 250.000 euro bruto per jaar, dan is dat voor chirurgen of radiologen snel een veelvoud. Daardoor waren er jaren dat er amper studenten aan de opleiding geriatrie begonnen.

580.000
België telt 580.000 80-plussers

Ondertussen neemt de vraag exponentieel toe. 30 tot 45 procent van de patiënten in een doorsnee Vlaams ziekenhuis is ouder dan tachtig. Dat aantal zal blijven stijgen. Vandaag telt ons land ruim 580.000 80-plussers.

Volgens de prognoses van de vergrijzingscommissie zijn dat er tegen 2060 meer dan 1,3 miljoen. Die cijfers baren zorgen. Technisch is onze geneeskunde goed. De drempels naar zorg zijn laag.

Er zijn te weinig artsen die het overzicht kunnen bewaren bij oude patiënten met twaalf verschillende aandoeningen

Maar aan het einde van de rit komen we in de problemen. Er zijn te weinig artsen die het overzicht kunnen bewaren bij oude patiënten met twaalf verschillende aandoeningen. ‘Dit is niet vol te houden. We staan als maatschappij voor een gigantisch probleem’, zegt Jean-Pierre Baeyens, secretaris-generaal van de beroepsvereniging voor geriaters.

De tekorten in de geriatrie zijn een tastbaar gevolg van de scheeftrekking in het financieringssysteem van onze artsen en ziekenhuizen, dat technische prestaties hoger naar waarde schat en een samenwerking  tussen disciplines ontmoedigt.

Dat model lijkt door de vergrijzingsgolf niet langer houdbaar. Artsen en ziekenhuismanagers erkennen dat dringend iets moet gebeuren om de toevloed aan (zeer) oude patiënten het hoofd te bieden.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) ontvouwt donderdag een stappenplan voor een nieuw, meer forfaitair financieringssysteem. Dat plan roept hevige weerstand op, zeker bij beter verdienende specialisten, die het  model van prestatiegeneeskunde liever niet zien verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud