Ziekenhuizen stellen vanaf maandag niet-dringende ingrepen uit

©BELGA

Om de toevloed aan coronapatiënten de baas te kunnen moeten de ziekenhuizen noodgedwongen extra vaart maken met hun noodplannen. Er komen nog bedden bij op intensieve zorg. En vanaf maandag stoppen tijdelijk alle ingrepen en opnames die kunnen worden uitgesteld.

Door de razendsnelle opmars van de epidemie valt niet meer te ontsnappen aan wat de ziekenhuizen koste wat het kost wilden vermijden. Net als in het voorjaar wordt geschrapt in het gewone zorgaanbod, om de focus te verleggen naar de toestroom aan patiënten met Covid-19. De ambitie van de ziekenhuizen om anders dan in het voorjaar twee ballen tegelijk in de lucht te houden, covid- én reguliere zorg, is nu al mislukt.

In grote lijnen wordt vanaf maandag alles uitgesteld dat geen dringende opname of ingreep is. Dat is beslist in een adviescel die de ziekenhuizen bijstaat bij het managen van de coronacrisis, het Comité Hospital & Transport Surge Capacity (HTSC).

Daarnaast wordt het aantal bedden voor covidpatiënten in de gewone en de intensieve zorg versneld opgetrokken. Er was al beslist dat alle ziekenhuizen vanaf maandag naar de volgende fase van een eerder afgesproken noodplan schakelen. Daarbij worden voor covidpatiënten 1.000 bedden gereserveerd op de intensieve en 4.000 op de reguliere zorg. Maar dat blijkt al niet meer genoeg. Een week later, op 2 november, wordt al geschakeld naar de volgende fase.

Capaciteit opgedreven

Die volgende stap betekent dat 1.500 bedden op intensieve zorg worden voorzien voor covidpatiënten. Daarnaast blijven op intensieve 800 bedden over voor mensen met andere aandoeningen. Daarmee wordt voor het eerst de vaste capaciteit van 2.000 bedden op intensieve zorg opgedreven. Het aantal bedden gaat van 2.000 naar 2.300 - 800 non-covid en 1.500 covid.

2.300
bedden op intensieve zorg
Vanaf 2 november zullen in ons land 2.300 bedden op intensieve zorg beschikbaar zijn. Het is de eerste keer dat de limiet van 2.000 wordt overschreden.

Het aantal reguliere bedden voor mensen met Covid-19 wordt ook het zesvoudige van de capaciteit op intensieve: 8.000. Dat zijn er liefst 2.000 meer dan in de eerder afgesproken noodplanning. Dat bewijst nog eens hoe zorgwekkend de overheid de evolutie van de pandemie inschat. In het HTSC is volgens onze info donderdag zwaar gediscussieerd over die extra hefboom op het aantal reguliere bedden, het zesvoudige van het aantal op intensieve zorg, terwijl aanvankelijk een factor vier was afgesproken.

De reden voor die beslissing is dat er vandaag inderdaad zes keer meer covidpatiënten in een gewoon bed (3.274) dan op intensieve zorg (525) liggen. Een dergelijk besluit heeft grote impact op de ziekenhuizen. Zes keer meer bedden betekent dat in de praktijk zeven à acht keer meer personeel nodig is, omdat de zorgbehoefte van coronapatiënten zo intens is.

De beslissing - met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) mee aan de knoppen - is ingegeven door de onrustwekkende evolutie van de pandemie. De ziekenhuizen stromen snel vol. Tegen het huidige tempo liggen tegen 1 november 1.000 covidpatiënten op intensieve zorg, de helft van de totale capaciteit. Half november zou het dan al - als de verstrenging van de maatregelen niet helpt - naar de piekcapaciteit van 2.000 intensieve bedden gaan.

Overspoeld

In delen van het land worden ziekenhuizen nu al overspoeld. Al is voor het hele land minder dan een derde van de bedden op intensieve zorg ingenomen door covidpatiënten, in Luik ligt alles vol en moeten patiënten overgebracht worden naar andere provincies. Ook in Henegouwen en Brussel is de toestand precair. Vanuit Limburg is een patiënt overgebracht naar een ziekenhuis in Duitsland. Dat is een gevolg van afspraken tussen grensregio's over de uitwisseling van patiënten. Ook tussen Henegouwen en Frankrijk rijden soms ambulances over en weer.

Vanuit Luik wordt druk gezet om het oude Saint-Joseph ziekenhuis weer in dienst te nemen als veldhospitaal. Het HTSC ziet dat niet zitten. 'Dat is niet realistisch gezien de extra mankracht die zo'n heropening vraagt, terwijl er een beter alternatief is: spreiding over de ziekenhuizen. Er is in Vlaamse ziekenhuizen nog plaats genoeg. Logistiek is het perfect mogelijk iemand van Luik naar Veurne te voeren', luidt het.

Vaststaat dat het leger zal bijspringen. Alle brandwondenpatiënten worden overgeplaatst naar het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek, waardoor elders plaats vrijkomt. Net als in de eerste golf springt het leger bij met ambulanciers en in de woonzorgcentra. Het leger heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) een lijst overgemaakt met alles waarmee het kan bijspringen.

Als de toevloed aan nieuwe patiënten in de ziekenhuizen en op intensieve niet snel afzwakt, zitten we over twee weken echt met een gigantisch probleem.
Lid adviescel voor de ziekenhuizen HTSC

De crisismanagers checken elke ochtend met een klein hartje de covidstatistieken. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen verdubbelt om de zeven dagen, op intensieve zorg om de negen dagen. Lichtpunt is dat het aantal dagelijkse nieuwe gevallen om de negen dagen verdubbelt, wat iets trager is dan in de voorbije dagen. 'Het is broodnodig dat die vaststelling snel een trend wordt. Als de toevloed aan nieuwe patiënten in de ziekenhuizen en op intensieve niet snel afzwakt, zitten we over twee weken echt met een gigantisch probleem', is te horen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud