Zonder ingrepen stijgt begrotingstekort binnen vijf jaar tot 32 miljard euro

Philippe Donnay, de topman van het Planbureau. ©BELGA

Zonder ingrepen stijgt de staatsschuld in 2026 tot 120 procent en het begrotingstekort tot 32 miljard euro of 5,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp), blijkt uit nieuwe langetermijnvooruitzichten van het Planbureau.

Eerste het goede nieuws. Het Planbureau bevestigt in haar vooruitzichten dat de Belgische economie sneller groeit dan verwacht. Dit jaar zou de economie met 5,5 procent groeien. Begin volgend jaar zou de economie opnieuw het niveau bereiken van voor de coronacrisis.

Over de overheidsfinanciën is het Planbureau veel minder optimistisch. Het voorbije coronajaar 2020 werd afgesloten met een begrotingstekort van 9,3 procent. Nu de economie zich stilaan herstelt en de overheden de steunmaatregelen afbouwen, is de verwachting dat het begrotingstekort in 2022 en 2023 afneemt tot 5 procent van het bbp.

Van 2023 tot 2026 voorziet het Planbureau opnieuw een stijgende trend tot 5,6 procent, of een begrotingstekort van 32 miljard euro. De instelling wijst daarbij op 'de meer expansieve koers van het begrotingsbeleid om het economisch herstel te bevorderen en bepaalde sociale stelsels structureel te consolideren'.

120%
Schuldgraad
Het Planbureau ziet de schuldgraad van de Belgische overheid tegen 2026 stijgen tot 120 procent van het bbp.

Naar concrete voorbeelden van die 'structurele consolidatie' is het niet ver zoeken. De felbevochten stijging van de minimumlonen is er eentje van. De vakbonden en de werkgevers raakten begin deze maand het eens over een verhoging van het brutominimumloon tot 1.702 euro, maar die factuur wordt gedragen door de schatkist. De loonsverhoging van 6 procent die het zorgpersoneel na de eerste coronagolf kreeg, betekent eveneens een blijvende kostprijs voor de overheid.

Stijgende schuldgraad

Ook de schuldgraad is in stijgende lijn. Die blijft dit jaar stabiel op 114 procent van het bbp, maar 'op middellange termijn stijgt de schuldgraad met ongeveer 2 procentpunten van het bbp per jaar', stelt het Planbureau. Tegen 2026 zou ons land de kaap van 120 procent overschrijden. Ter vergelijking: in onverdachte tijden - 2019 - dook de schuldgraad nog onder 100 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud