'Zware hypotheek op vorming regering'

Kris Peeters - Elio Di Ruo - Bart De Wever.

Omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever de campagne toespitste op het N-VA-model versus het PS-model, en ook PS-kopstuk Elio Di Rupo in Wallonië campagne voert tegen de ‘asociale’ N-VA, is er volgens CD&V-boegbeeld Kris Peeters ‘een zware hypotheek’ gelegd op de regeringsvorming.

In een laatste interview voor 25 mei blikken N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-kopstuk Kris Peeters vooruit naar de dag na de verkiezingen. Dat Di Rupo I een regering was zonder Vlaamse meerderheid, heeft de deur opengezet voor een regering zonder Franstalige meerderheid. ‘En ik ben van plan door die deur te gaan’, zegt Bart De Wever in een interview. ‘De centrumrechtse partijen komen aan meer dan 75 van de 150 Kamerzetels. Laten we dan ook zo’n regering vormen, zonder te kijken of er een meerderheid is in elke taalgroep’.

De Wever maakt er geen geheim van dat hij de Parti Socialiste er wil afrijden, net zoals de Franstalige socialisten de Vlaamse nationalisten er na de verkiezingen van 2010 hebben afgereden. ‘Het is zo ver gekomen dat wie een federale regering wil vormen, de grootste partij uit de andere taalgroep moet uitschakelen’, klinkt het strijdvaardig.

Hypotheek

Het maakt Kris Peeters nog ongeruster dan hij al is. ‘Het is de eerste keer dat een Vlaamse partij zich zo sterk heeft afgezet tegen een Franstalige partij. Die manier van campagne voeren heeft een zware hypotheek gelegd op de oplossing na 25 mei.’

Bij CD&V zijn ze nog niet vergeten hoe moeilijk het is geweest om BHV te splitsen, nadat Yves Leterme met zijn ‘vijf minuten politieke moed’ in 2004 de verkiezingen had gewonnen, maar daardoor wel een oplossing had gehypothekeerd. Door het gepolariseer over het PS-model zou het nu wel eens heel moeilijk kunnen worden om een centrumrechts herstelbeleid vanuit Vlaanderen mogelijk te maken.

‘De N-VA heeft die moelijkheidsgraad enorm verhoogd door haar campagne', zo waarschuwt Peeters. 'Stel u voor dat de MR en de PS elkaar voor een Waalse regering vinden en zich dan samen op het federale niveau aanbieden. De N-VA zal dan liters water bij de wijn moeten doen. En dat gaat heel veel tijd kosten. Er wordt nu al gewaarschuwd door de ratingbureaus'. 

Campagne 

Ondertussen voert ook Elio Di Rupo campagne in Wallonië, door zich af te zetten tegen het asociale N-VA-model. Uit een reportage die zaterdag verschijnt in De Tijd blijkt dat Di Rupo zijn campagne helemaal laat draaien rond het ‘beschermen’ van de pensioenen, werk en de sociale zekerheid, en dat hij daarbij mobiliseert door te wijzen op het gevaar van de rechtse krachten, die zich dreigen te verzamelen rond Bart De Wever.

De PS werpt zich in Wallonië op als de dam tegen rechts Vlaanderen. Dat was ook de boodschap die PS-voorzitter Paul Magnette wilde geven door in debat te gaan met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Maar hoe het dan verder moet op 26 mei, is de grote vraag.

Lees zaterdag de volledige interviews met Bart De Wever en Kris Peeters, en de reportage met Elio Di Rupo

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud