Zweedse coalitie wil sociale lasten voor bedrijven kwart lager

De onderhandelaars bogen zich gisteren over een budgettaire nota die de uitdagingen schetst voor de komende vijf jaar.

De partijen van de Zweedse coalitie die onderhandelen over de vorming van een federale regering mikken op een direct voelbare maatregel om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven gevoelig te verbeteren.

Er ligt een plan op tafel om de sociale bijdragen die de werkgevers betalen op de brutolonen van hun werknemers te verlagen van 33 naar 25 procent, met bijna een kwart dus.

Het is vooral de MR die aandringt om de maatregel op te nemen in de formateursnota, waaraan de laatste hand wordt gelegd. De ingreep zou gepaard gaan met het schrappen van de bestaande RSZ-kortingen die nu al toegekend worden aan bedrijven.

De bedoeling is dat de maatregel zo snel mogelijk wordt ingevoerd, zodat bedrijven de effecten onmiddellijk voelen. Zo’n ‘schoktherapie’ is nodig om de loonkostenhandicap zo snel mogelijk weg te werken, oordelen de Zweedse partners.

Volgens berekeningen van het Planbureau en de Nationale Bank zou de ingreep tot 30.000 jobs kunnen creëren. Maar hij kost netto wel 2 miljard euro.

Dat komt boven op de 17,3 miljard euro die in vijf jaar bespaard moet worden. Gisteren zijn de toekomstige partners van de Zweedse coalitie begonnen met de onderhandelingen over een federaal regeerakkoord, met als eerste item de begroting. ‘Het wordt geen wandeling in het park’, zei coformateur Kris Peeters (CD&V) bij de aanvang.

De onderhandelaars bogen zich over een budgettaire nota die de uitdagingen schetst voor de komende vijf jaar. Een van de knopen die eerst doorgehakt moeten worden, is wanneer de begroting opnieuw in evenwicht zal zijn. Coformateurs Peeters en Charles Michel (MR) gaan ervan uit dat dat met een jaar uitgesteld wordt, tot 2017. Maar dat schema werd nog niet afgeklopt.

De focus ligt op besparingen en niet op nieuwe belastingen. Peeters maakte duidelijk dat met uitgavennormen zal worden gewerkt. In de gezondheidszorg, bij het vervangen van ambtenaren en in de werkingskosten van de departementen bijvoorbeeld. Belastingen verhogen om het budgettaire plaatje te doen kloppen, kan volgens N-VA-onderhandelaar Bart De Wever niet de bedoeling zijn. ‘Dat staat alleszins niet in mijn kaftje’, zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud