Anciaux toch geen lijsttrekker sp.a

Bert Anciaux zal dan toch geen sp.a-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement zijn. ©BELGA

De oud-minister doet een stap opzij en laat het lijsttrekkerschap voor het Vlaams Parlement aan Hannelore Goeman.

Het gewestbestuur van sp.a Brussel had twee weken geleden verzamelen geblazen om de lijsttrekkers aan te wijzen voor de verkiezingen van eind mei. Voor het Vlaams Parlement viel de keuze op Bert Anciaux.

Maar op 26 mei zal de naam van de oud-minister toch niet bovenaan de lijst prijken. Anciaux besliste zelf een stap opzij te doen. Brussels Parlementslid Hannelore Goeman, aanvankelijk kandidaat eerste opvolger voor de Europese lijst, zal hem vervangen. Dat maakte de Brusselse afdeling van sp.a zaterdagavond bekend.

Anciaux besliste zelf om plaats te maken, klinkt het. 'De jongste dagen ging ik op zoek naar jonge fantastische vrouwen om eerste opvolger te staan, zodat ik binnen enkele jaren met opgeheven hoofd zou kunnen weggaan', zegt hij in een bericht op zijn website.

Jongeren

'Maar waarom doe ik dat nu dan niet? Alsof er vandaag geen schitterende, gedreven en geloofwaardige jonge vrouwen rondlopen? Door nu een stap terug te zetten, geef ik hen nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid.'

Door nu een stap terug te zetten, geef ik hen nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid.
Bert Anciaux
Senator sp.a

Wat nu de rol van Anciaux zal zijn, is niet duidelijk. Hij houdt zich wel beschikbaar voor de campagne. 'Het lijstduwerschap hoeft voor mij niet, maar als de partij dat wil, zal ik dat doen', zegt hij. De beslissing daarover is nog niet gevallen.

Voor Anciaux is de Vlaamse politiek nu een 'quasi afgesloten hoofdstuk'. Zelfs als sp.a mee zou regeren en de partij hem voor een ministerpost zou vragen, zou hij 'waarschijnlijk de overweging maken dat er jongere en betere kandidaten zijn'.

Hij wil, als de partij dat wil, wel nog lid blijven van de Senaat. 'Een mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt', stelt hij. 'Ik heb daar nog wel een rol te spelen en die functie is te combineren met mijn andere activiteiten.'

One.brussels

'Ik had ongelooflijk zin in die Europese campagne, maar deze kans mag ik niet laten liggen', reageert Hannelore Goeman dan weer.

'Ik zal me volledig inschrijven in de gewestcampagne van one.brussels en trek met een open vizier en een open lijst naar de kiezer. Speerpunten worden de kwaliteit en capaciteit van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en de grote vraag naar goede zorg, of het over kinderopvang of ouderenzorg gaat.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud