weekboek

Bart De Wever is weer reus in het land der dwergen

Redacteur Politiek & Economie

Drie maanden. Zo kort heeft de linkse krachtenbundeling rond ‘challenger’ Wouter Van Besien (Groen) tegen Bart De Wever (N-VA) standgehouden. Het was een eerste veldslag die is uitgevochten in de oorlog om de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

‘Enkel een mogelijke onttroning van Bart De Wever in Antwerpen baarde de partij nog enigszins zorgen. Tot gisteren’, schreef politicoloog Bart Maddens in een opiniebijdrage na het uiteenspatten van het progressieve bondgenootschap Samen in Antwerpen. Plots is Antwerpen weer het verhaal van de reus De Wever en de vele politieke dwergen. De burgemeester van Antwerpen heeft geen ‘challenger’ meer tegenover zich, die even groot is als hijzelf.

De Wever ontkende dat hij de drakendoder van Samen was, zoals Maddens suggereerde. ‘Alsof je geflitst wordt en gaat klagen tegen de flitspaal’, zei De Wever toen hij een bezoek bracht aan het Autosalon. ‘Ik vind het jammer dat de sp.a een externe vijand zoekt’, klonk het.

Volgens De Wever is er ook geen ‘lastercampagne’ geweest tegen sp.a-kopman Tom Meeuws. Er zijn enkel feiten opgerakeld uit het verleden, die tot de val van Meeuws hebben geleid. Dat is volgens hem het grote verschil met de ‘lastercampagne’ tegen hem, die begon toen de nieuwssite Apache een filmpje verspreidde waarin De Wever samen met enkele schepenen een bezoek bracht aan een sterrenrestaurant waar de vastgoedontwikkelaar Erik Van der Paal een feestje hield. In dat dossier zijn geen bezwarende feiten, laat staan smoking guns gevonden, stelt De Wever.

Nog volgens de Antwerpse burgemeester is er niet veel veranderd voor de kiezer in Antwerpen. Die kan nog altijd kiezen tussen hemzelf ter rechterzijde en een heel scala partijen aan de linkerzijde. Of hoe De Wever zijn geliefkoosde gepolariseerde framing van een tegen allen snel weer in de markt gezet heeft.

La Flandre profonde

De Wever mag de muren van zijn Antwerpse burcht deze week dan wel verstevigd hebben, in de slag met CD&V om de titel van dé Vlaamse volkspartij moet de N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen vooral in la Flandre profonde diepgeworteld raken. En dat is geen op voorhand gewonnen koers.

De voorbije legislatuur werden heel wat lokale N-VA-afdelingen geplaagd door interne strubbelingen. Helemaal zeker kan De Wever dan ook niet zijn dat CD&V - die het in de Wetstraat moeilijk heeft - toch niet de koning van de Dorpsstraat blijft.

Wat De Wever al helemaal ongemakkelijk moet maken, zegt een collega-partijvoorzitter, is dat hij de controle dreigt te verliezen over hoe het na de verkiezingen zal lopen in ‘zijn’ Antwerpen. De Wever sluit niet uit dat het na de verkiezingen tot een patstelling komt. Die blokkering kan duren tot de teerlingen geworpen zijn na de federale en de Vlaamse verkiezingen enkele maanden later.

Stel u voor dat CD&V-lijsttrekker Kris Peeters vanuit het midden van het Antwerpse bed naar De Wever rolt. Welk verhaal kan CD&V dan nog vertellen voor de federale en de Vlaamse verkiezingen? Dat ze het sociaal gelaat is? Het alternatief? En als Peeters kiest voor een centrumlinkse coalitie in Antwerpen, dan geeft hij De Wever een cadeau van formaat. De Wever kan dan inzetten op het verhaal dat CD&V en heel de linkerzijde de grootste Vlaamse partij buitenspel willen zetten.

Vandaar dat de echte vrees van De Wever is dat alle partijen zich na de lokale verkiezingen zullen ingraven en maandenlang niet uit hun stellingen zullen komen. Hijzelf zou dan een reus op lemen voeten zijn.

Geroezemoes

Op de politieke nieuwjaarsrecepties blijft het geroezemoes over vervroegde verkiezingen luid klinken. Politici die het klappen van de zweep kennen, sluiten niet uit dat De Wever de regering-Michel alsnog ten val brengt. Als hij de lokale verkiezingen laat samenvallen met de federale verkiezingen, dan kan hij een nationaal sausje gieten over die levensbelangrijke lokale stembusgang, is de achterliggende redenering.

Het zou hem ook bewegingsruimte bieden in Antwerpen. Hij zou het op een deal met CD&V kunnen gooien, door Kris Peeters weer de Wetstraat 16 aan te bieden, zoals hij al deed na de verkiezingen van 2014.

Vervroegde verkiezingen hebben ook al even op de tekentafel van de N-VA gelegen, maar die plannen zijn weer opgeborgen. Er was te veel collateral damage. Doordat De Wever met de val van de regering had gedreigd, om zijn belaagde goudhaantje Theo Francken te beschermen, was premier Charles Michel (MR) in zijn hemd gezet. Die waarschuwde De Wever dat hij zijn enige bondgenoot aan Franstalige zijde dreigde te verspelen.

De Vlaams-nationalisten beslisten dan ook ruim baan te geven aan de premier, die op Facebook liet verstaan dat hij als premier de mouwen opstroopt en garant staat dat zijn regering de rit zal uitdoen tot in 2019. Er zal nog een versnelling hoger worden geschakeld in de zoektocht naar jobs, jobs en nog eens jobs.

De Wever lijkt van de adempauze in de Wetstraat gebruik te hebben gemaakt om orde op zaken te stellen op de Grote Markt in Antwerpen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud