Bonte wil dat Crombez opstapt als sp.a-voorzitter

John Crombez ligt onder vuur. Boegbeeld Hans Bonte vindt dat hij moet opstappen als sp.a-voorzitter. ©BELGA

Sp.a-kopstuk Hans Bonte vindt dat sp.a-voorzitter John Crombez zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor de pandoering die de partij kreeg op 26 mei. 'Crombez moet stoppen als voorzitter', zegt Bonte in het VTM-avondnieuws.

De burgemeester van Vilvoorde is het eerste socialistische kopstuk van de sp.a dat openlijk het ontslag vraagt van John Crombez. De socialisten zakten bij de verkiezingen van 26 mei van 14 naar 10,4 procent. En daar moet Crombez de verantwoordelijkheid voor nemen, meent Bonte.

Het gewezen kamerlid vindt dat Crombez zijn geloofwaardigheid kwijt is, want hij heeft nu ook zijn eigen decumulregel 'verkracht', aldus Bonte. 'Ik had het nog kunnen begrijpen als hij had gezegd dat hij tijdelijk gaat cumuleren vanuit het gegeven dat hij ook geen kandidaat-voorzitter zou zijn, maar ook dat laat hij weer in het midden. We moeten een duidelijk verhaal hebben, met een duidelijke strategie. Dus ik denk dat we daarom absoluut een nieuwe voorzitter moeten hebben'.

SP.A-voorzitter John Crombez heeft een uitzondering gevraagd én gekregen op zijn eigen cumulverbod. Zo kan hij zijn zitje in Kamer (tijdelijk) combineren met het voorzitterschap. In het najaar zijn er voorzittersverkiezingen gepland. Maar Bonte vindt dus niet dat Crombez nog langer voorzitter kan blijven.

Dat Crombez de deur op een kier laat voor regeringsdeelname, zint Bonte al evenmin. Volgens de burgemeester van Vilvooorde moet de partij gaan herbronnen om terug een geloofwaardig verhaal te kunnen opbouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud