Centrumrechts verovert sleutelposten in energiebedrijven

Piet Buyse (CD&V, uiterst rechts op foto) wordt de komende drie jaar voorzitter bij Fluvius. Naast hem staat ondervoorzitter Koen Kennis (N-VA) en Geert Versnick (Open VLD) die voorzitter is bij de gemeentelijke holding Publi-T. ©Jonas Roosens

N-VA, CD&V en Open VLD trekken macht naar zich toe in belangrijkste intercommunales

De Vlaamse partijen hebben een principieel akkoord bereikt over de verdeling van de bestuursposten in de belangrijkste energie-intercommunales. Dat vernam De Tijd.

De coalitiepartners N-VA, CD&V en Open VLD verzilveren hun uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober met invloedrijke posten. CD&V krijgt het voorzitterschap van de Vlaamse distributienetbeheerder Fluvius, terwijl de N-VA en Open VLD sleutelposten claimen bij de gasnetbeheerder Fluxys en de hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Begin dit jaar begonnen de nieuwe gemeentebesturen, waarna traditioneel de verdeling van de bestuursmandaten in de intercommunales volgde. Via die samenwerkingsverbanden hebben de gemeenten het gas-, elektriciteits- en rioleringsnet in handen en organiseren ze tal van andere nutsvoorzieningen, zoals afvalverwerking. Hoe de postjes worden verdeeld, hangt af van de verkiezingsuitslag én van het aantal gemeenten - en de grootte - waar een partij tot de meerderheid behoort.

Krachtmeting

Het is niet zeker of de Brusselse en de Waalse gemeenten zich neerleggen bij het Vlaamse overwicht.

De mandatenpuzzel is nu vrijwel rond en in de meeste intercommunales zijn afspraken gemaakt over welke partijen bestuurders en voorzitters mogen leveren. Cruciaal is de raad van bestuur van Fluvius. De Vlaamse distributienetbeheerder ontstond vorig jaar uit de fusie van Eandis en Infrax en beheert 230.000 kilometer Vlaamse nutsleidingen. Via Fluvius hebben de 300 Vlaamse gemeenten een sterke invloed op de nettarieven en dus op de hoogte van de energiefactuur van de Vlaming.

Het voorzitterschap van de netbeheerder gaat de eerste drie jaar van de legislatuur naar de Dendermondse burgemeester Piet Buyse (CD&V) en daarna naar zijn Genkse collega en partijgenoot Wim Dries. In de raad van bestuur van Fluvius haalt CD&V zeven zitjes binnen, de N-VA zes en Open VLD vijf. De sp.a moet het na de tegenvallende verkiezingsuitslag met twee bestuurders stellen, een halvering tegenover de vorige legislatuur.

Bij Elia en Fluxys is de krachtmeting nog niet beslist, maar de Vlaamse partijen hebben hun blauwdruk klaarliggen. Via de holding Publi-T hebben de gemeenten 44,9 procent in Elia, en via Publigas hebben ze 77,6 procent in Fluxys Group. In de Vlaamse coalitie is afgesproken dat het voorzitterschap van Publi-T voor Open VLD is, en dat van Publigas voor de N-VA.

Koelkast

Het is nog niet zeker of de Brusselse en de Waalse gemeenten, die ook in Publi-T en Publigas zitten, akkoord gaan met het Vlaamse overwicht. Tot aan de verkiezingen van 26 mei blijft het dossier in de koelkast. Daarna zitten de regio’s samen over de postjesverdeling. Mogelijk worden dan van de Vlaamse partijen nog toegevingen gevraagd.

©Filip Ysenbaert

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud