Charles Michel wordt voorzitter MR

Premier Charles Michel (r.) neemt het voorzitterschap van de MR over van Olivier Chastel. ©BELGA

Premier Charles Michel combineert voortaan de leiding van de regering met het voorzitterschap van de MR.

Premier Charles Michel lost Olivier Chastel af als voorzitter van de MR. Dat maakte die laatste maandagochtend bekend via Twitter. Michel blijft premier in lopende zaken.

Chastel zegt dat hij zich volop op de campagne voor de Europese verkiezingen wil storten. Hij trekt daar de lijst voor de MR. De partij duidde maandagochtend op het partijbureau haar lijsttrekkers voor 26 mei aan. 

Michel trekt op 26 mei de MR-lijst in Waals-Brabant. Eerder was er speculatie dat hij zelf de Europese lijst ging trekken of zelfs naar Brussel zou verhuizen. Dat gebeurt dus niet. Vicepremier Didier Reynders trekt in Brussel de federale MR-lijst.

Dat een regeringsleider ook zijn politieke partij voorzit, is in sommige landen - zoals Duitsland - de traditie, maar is in België nagenoeg ongezien. De laatste keer dat het gebeurde, was in 2004 tijdens de crisis van de Vlaamse liberalen over het migrantenstemrecht, toen premier Guy Verhofstadt het partijvoorzitterschap tijdelijk overnam van Karel De Gucht.

Michel was van 2011 tot 2014 al partijvoorzitter. 

'De eerste minister is ook een politieke leider die kiezers wil overtuigen en hun vertrouwen wil winnen', zei hij maandag op een persconferentie van de partij. 'Ik ben één en ondeelbaar. Ik zal mijn mandaat als premier uitdoen in het belang van het land, en tegelijkertijd zal campagne voeren voor de toekomst van het land. Die twee zijn met elkaar verbonden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud