Coalitie verliest meerderheid in nieuwe verkiezingen Bilzen

Gewezen burgemeester van Bilzen Johan Sauwens doet het goed in de nieuwe verkiezingen, zo blijkt uit voorlopige resultaten van de VRT. ©BELGA

Gewezen burgemeester Johan Sauwens (CD&V) haalt zijn slag thuis in de nieuwe verkiezingen in Bilzen. De huidige coalitie komt niet meer aan een meerderheid.

De Bilzenaren moesten zondag voor de derde keer in één jaar tijd naar de stembus, nadat de Raad van State de verkiezingen van 14 oktober er ongeldig had verklaard na een klacht van gewezen burgemeester Johan Sauwens.

Burgemeester Bruno Steegen besloot niet in cassatieberoep te gaan tegen de beslissing van de Raad van State, waardoor binnen 50 dagen nieuwe verkiezingen moesten georganiseerd worden. Na de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei barstte dan ook een korte maar hevige campagne los in Bilzen, waar plots alle nationale kopstukken de markten afschuimden.

N-VA koos voor een nieuwe lijsttrekker. Wouter Raskin loste voormalig burgemeester Frieda Brepoels af. De andere partijen gingen met dezelfde kopmannen naar deze nieuwe verkiezingen: Johan Danen voor Groen, Guy Swennen voor Bilzen Bruist en Annick Ponthier voor Vlaams Belang.

Cordon sanitaire

Vlaams Belang haalde in oktober slechts 9 procent van de stemmen, maar bij de verkiezing voor het Vlaams Parlement in mei scoorde Vlaams Belang plots 21,3 procent in de Limburgse gemeente. Dat was nauwelijks 0,7 procentpunt minder dan grootste partij N-VA. Vlaams Belang hoopt het cordon in de Limburgse stad te kunnen breken.

Na de vorige verkiezing besloten N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist om de coalitie voort te zetten met één zetel op overschot. Sauwens werd met Trots op Bilzen als grootste partij buitenspel gezet. Vlaams Belang nam mee plaats op de oppositiebanken.

De huidige coalitie is afgestraft.
Johan Sauwens
Gewezen burgemeester Bilzen

Nu blijkt de huidige coalitie niet meer mogelijk te zijn. Dat blijkt uit de inmiddels officiële resultaten. Sauwens claimt de overwinning. 'De huidige coalitie is afgestraft', zegt hij in een eerste reactie. Hij zegt meteen ook dat hij zijn verantwoordelijkheid zal nemen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke feliciteerde Sauwens al op Twitter. 'Difficult Roads Often Lead to Beautiful Destinations. Al die tijd heb je gestreden opdat de stem van de Bilzenaar echt gehoord zou worden. En vandaag heeft die luid en duidelijk gesproken. Proficiat, Johan Sauwens en het hele team!', tweette Beke.

De lokale Open VLD-lijst Beter Bilzen groeit ook verder op de tweede plaats. Maar de N-VA en de SP.A-lijst Bilzen Bruist - waarmee de liberalen na de ongeldig verklaarde verkiezingen van oktober vorig jaar een coalitie hadden gevormd - verliezen fors.

Johan Sauwens behoudt zijn 12 zetels en lijkt door het verlies van de andere partijen incontournable. Ook burgemeester Bruno Steegen mag zich de winnaar noemen, want hij wint met Beter Bilzen 3 zetels en komt zo op 10 zetels. De andere meerderheidspartijen worden afgestraft. N-VA gaat van 6 naar 3 zetels, terwijl Bilzen Bruist van haar 3 zetels er nog 1 overhoudt. Vlaams Belang wint 2 zetels en komt op 4 zetels, maar ziet het cordon sanitaire dus allerminst sneuvelen. Groen behoudt zijn enige zetel in de gemeenteraad. 

Onregelmatigheden

Volgens de Raad van State waren er vorige keer verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling tussen de verschillende lijsten konden beïnvloeden. Vandaar dat er  nieuwe verkiezingen plaatsvonden in Bilzen.

Ook in Neufchâteau in de provincie Luxemburg moesten de kiezers opnieuw naar het stemlokaal. De uitslag van de verkiezingen in oktober is ongeldig verklaard na klachten over gesjoemel met volmachten. De positie van burgemeester Dimitri Fourny - tot voor kort een kopstuk binnen zijn partij CDH - staat op het spel. Fourny’s lijst ‘Agir Ensemble’ haalde in oktober een nipte zege.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud