De Wever: 'Heb CD&V en Open VLD beloofd dat ik hen niet zou laten vallen'

Bart De Wever ©BELGA

'Ik heb CD&V en Open VLD gezegd dat ik hen nooit zou laten vallen als we zouden onderhandelen over de federale formatie'. Dat vertelde N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Zevende Dag.

In het VRT-programma De Zevende Dag verklaarde De Wever dat er bij de vorming van de Vlaamse regering 'afspraken zijn gemaakt' met CD&V en Open VLD over het federale niveau. 'Ik heb hen gezegd dat als we federaal zouden onderhandelen, ik hen nooit zou laten vallen'.

Als N-VA zou meebesturen in een federale regering, wil de partij dus dat CD&V en Open VLD allebei meebesturen.

Vooral richting CD&V, die mathematisch overbodig is in andere scenario’s zoals een 'paars-groene' regering, betekent de uitspraak mogelijk een uitgestoken hand. In een paars-gele coalitie, zou Open VLD dan weer uit de boot kunnen vallen.

Paarsgroen

Indien er federaal een paarsgroene regering tot stand komt, dan wil De Wever de Vlaamse regering bij uitstek niet laten ontploffen. Toch zal het volgens hem geen eenvoudige situatie opleveren omdat een paarsgroene tekst 'volledig haaks' zou staan op het Vlaams regeerakkoord. De Wever gaf ook aan niet 'on speaking terms' te zijn met Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

De Wever ontkende de uitspraak van voormalig premier Herman Van Rompuy in De Zondag als zou hij aansturen op een paarsgroene regering zodat hij federaal in de oppositie een 'guerilla' kan voeren vanuit de Vlaamse regering. 'Dat is absoluut mijn agenda niet', aldus De Wever

De Wever vroeg zich ook af hoe partijen een akkoord kunnen sluiten in Vlaanderen en dan 'aan de overkant de straat' volledig het tegenovergestelde zouden verdedigen in een paarsgroene constellatie. Volgens de N-VA-voorzitter staat de nota van voormalig informateur Paul Magnette (PS) haaks op het Vlaams akkoord.

'Erg geschrokken'

Vorige week verklaarde De Wever nog dat hij verantwoordelijkheid wou nemen op federaal niveau. Hij reageerde daarmee toen op de uitval van PS-voorzitter en voormalig informateur Paul Magnette. Magnette had de N-VA een gevaarlijke partij genoemd. Volgens hem had De Wever er alles aan gedaan heeft om niet tot informateur te worden benoemd.

De Wever vertelde vorige week dat hij een werkmethodiek aan de koning had voorgesteld. 'Ik wou graag verantwoordelijkheid opnemen en zou dat nog altijd graag doen omdat ik erg geschrokken ben van de inhoud van de nota van de PS. Ik was ook heel boos dat je zoiets durft presenteren aan het noorden van het land.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud