Advertentie
Advertentie

Doorstart van Vlaamse formatiegesprekken

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. ©Photo News

De Vlaamse formatiegesprekken worden wellicht donderdag of vrijdag weer voortgezet, nadat ze waren stilgevallen begin juli. De N-VA heeft naar verluidt een aantal signalen gekregen die een doorstart van de Vlaamse formatie mogelijk maken.

Het Vlaams Belang heeft een uitnodiging gekregen voor een gesprek later deze week. Dat bevestigen bronnen in de partij aan De Tijd.

Begin juli had Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) een pauze ingelast in de gesprekken. De Wever wilde duidelijkheid op het federaal niveau afwachten. Concreet moesten er garanties komen van Open VLD en CD&V dat ze niet in een 'anti-Vlaamse federale regering', dus een regering zonder Vlaamse meerderheid, stappen.

Signalen vanuit die twee partijen lijken aan die wens tegemoet te komen. Liberale kopstukken zoals Patrick Dewael en Vincent Van Quickenborne hebben al duidelijk gemaakt dat ze een paars-groene piste niet zagen zitten. De CD&V’ers Pieter De Crem en Hendrik Bogaert hebben zich uitgesproken tegen een deelname aan een federale regering zonder Vlaamse meerderheid.

Begin juli kregen de sp.a, CD&V en Open VLD een basisnota voorgeschoteld met mogelijk krachtlijnen voor een volgend Vlaams regeerakkoord. De gesprekken met hen worden nu dus hervat, maar ook het Vlaams Belang wordt opnieuw uitgenodigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud