Ecolo stelt Waalse minderheidsregering voor

Jean-Marc Nollet, covoorzitter van Ecolo. ©Photo News

Jean-Marc Nollet, covoorzitter van Ecolo, stelt voor Wallonië een regering met de Franstalige socialisten voor. Zo'n coalitie heeft drie zetels te kort, maar Ecolo wil die meerderheid telkens zoeken in het parlement.

De Waalse regeringsvorming loopt niet van een leien dakje. PS-formateur Elio Di Rupo had gehoopt een progressieve regering te vormen met de PS, Ecolo en het cdH of de PTB. Zowel het cdH als de PTB haakte intussen af en kiest voor de oppositie.

Daardoor blijven maar twee coalities mogelijk in Wallonië. De eerste is met de PS en de MR, de tweede de PS, de MR en Ecolo. In die laatste coalitie is Ecolo mathematisch niet nodig. Vandaar dat de partij een ander voorstel doet.

Nollet stelt in een interview met de Franstalige krant Le Soir voor om een minderheidsregering te vormen met de PS en Ecolo. Hij noemt het een 'gouvernement coquelicot' of een klaproosregering. Een regering die zich openstelt naar anderen. In eerste instantie kijkt hij naar het cdH om steun te verlenen vanuit de oppositie.

Nollet wil in die minderheidsregering ministers aanduiden vanuit het middenveld.

Brussel

Ook voor Brussel is zo'n regering mogelijk, zegt Nollet. Voor de vorming van een Brusselse regering zijn echter al gesprekken aan de gang. Aan Franstalige kant gaat het om de PS, Ecolo en DéFI en aan Nederlandstalige kant hebben Groen, de sp.a en Open VLD de handen in elkaar geslagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud