Jambon tegen islamschool in Genk

Jan Jambon springt Zuhal Demir bij in haar strijd tegen de plannen voor een islamitische school in Genk. ©Photo News

'Dit gaat de verkeerde kant op. We moeten kijken hoe we dit kunnen verhinderen', maakte de minister van Binnenlandse Zaken duidelijk in 'De ochtend' op Radio 1.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir, de Genkse lijsttrekker voor de N-VA, bracht de bal deze week aan het rollen. 'Mijn reactie op de opening van een islamschool in Genk. Dit is slecht nieuws', tweette ze haar Facebook-post over de plannen van de Turks-islamitische vereniging Milli Görüs om een islamitische middelbare school te openen.

'Het is slecht nieuws voor de kinderen in de toekomstige Milli Görüs-school. Voor de gelijkheid tussen man en vrouw, die voor deze kinderen alleen nog op papier zal bestaan. Voor de schoolachterstand die je bekampt met meer lessen Nederlands in plaats van meer lessen islam. Maar ook voor het samenleven in onze stad, dat nog verder afglijdt naar totale segregatie.'

Onze stad is al decennia een paradijs voor extreem islamitische bewegingen.
Zuhal Demir
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen

Demir haalde beenhard uit naar de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V). 'Onze stad is al decennia een paradijs voor extreme islamitische bewegingen (...) Turkse fascistische organisaties worden hier zwaar gesubsidieerd, haatpredikers doen hun ding op het stadhuis, en de meest conservatieve krachten worden uitgenodigd om de CD&V-kieslijsten te versterken.'

Staatsveiligheid

Ze vroeg prompt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de zaak onder de loep zou nemen. 'Ik heb collega Jambon gevraagd om een onderzoek naar de aankopende vzw's (die al een gebouw voor de school kochten, red.). Waar komt het geld vandaan? Ik weiger me neer te leggen bij een school die kleutermeisjes sluiert en islamisme promoot', tweette ze. Al snel liet Jambon weten dat de Staatsveiligheid de zaak zal uitvlooien.

Waarop Wim Dries gisteravond in 'Terzake' terugsloeg. Volgens hem vroeg hij al anderhalve maand geleden een onderzoek naar de organisatie achter de islamschool, maar schoot de minister pas in actie na de vraag van partijgenoot Demir. 'Zijn vragen van burgemeesters voor u niet belangrijk?', sneerde Dries naar Jambon. Bovendien geldt de vrijheid van onderwijs, merkte de burgemeester van Genk fijntjes op.

Bijkomend onderzoek

Jambon tweette dat hij en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) anderhalve maand geleden de Staatsveiligheid al hebben bevraagd. 'De resultaten zijn overgemaakt. Maar dat was voor de aankoopprocedure. Wat ik vandaag vraag, is bijkomend onderzoek na de verkoop, specifiek naar de financiële structuren.'

Demir stelde dan weer dat Dries niet de volle waarheid had gesproken. 'Er is een woord voor wat burgemeester Dries doet. Ik ga het niet gebruiken', tweette ze. In een Facebook-post haalde ze nog eens fel uit. 'In het rapport dat u kreeg, zaten ongetwijfeld duidelijke alarmsignalen over welk vlees u in de kuip had. U heeft gekozen om daar niks mee te doen. U kent Millis Görüs donders goed.'

In 'De ochtend' duwde Jambon vandaag het gaspedaal nog wat meer in.  'Ik ben daar absoluut tegen', zei hij over de plannen voor een islamitische school in Genk.

Aparte islamitische scholen oprichten waar Arabisch en Turks gegeven wordt. Dit staat toch haaks op ons integratiemodel?
Jan Jambon
Minister van Binnenlandse Zaken

'Genk is het toonbeeld van integratie. En wat gaan we nu doen? Aparte islamitische scholen oprichten waar Arabisch en Turks gegeven wordt. Dat staat toch haaks op ons integratiemodel? Is dit de weg die we met onze maatschappij in willen? Ik nodig de burgemeester van Genk uit om met de minister van Onderwijs te bekijken hoe we dit kunnen verhinderen. Want dit gaat de verkeerde kant op.'

Jambon erkende de vrijheid van onderwijs, 'maar we moeten binnen het wettelijk kader bekijken wat mogelijk is.'

Islamitische school in Schaarbeek

Door de vrijheid van onderwijs lijkt er weinig te kunnen worden ondernomen, zolang de school de eindtermen haalt. Milli Görüs is ook niet aan zijn proefstuk toe, het heeft al islamitische scholen in Charleroi en Schaarbeek.

Een islamitische school is dus een school waarbij de leerplannen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs worden gevolgd, waar de lessen in het Nederlands worden gegeven en waar de leerkrachten allemaal in het bezit van Belgische diploma's en aan de noodzakelijke criteria voldoen om les te geven.

De Islamitische Federatie van België (BIF), de organisatie achter het project in Genk, wees er in een persbericht op dat iedereen in België een school mag starten, als die voldoet aan de regels van de minister van Onderwijs.

'Een islamitische school volgt dus de leerplannen van het Vlaams ministerie van Onderwijs. De lessen zijn in het Nederlands, de leerkrachten zijn allen in het bezit van Belgische diploma's en de school voldoet aan de noodzakelijke criteria om les te geven', klinkt het.

De BIF voegt toe dat de organisatie haar geld niet in het buitenland haalt. 'De eerste stap op dit moment is de verzameling van het aankoopbedrag'. Tot dusver is alleen een voorschot van 5 procent betaald op het aankoopbedrag van 2,5 miljoen euro, laat Syntra, de eigenaar van het gebouw, weten in Het Belang van Limburg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud