Klimaatspijbelaars willen nog laatste keer pieken

Klimaatactiviste Anuna De Wever (midden). ©Photo News

Twee dagen voor de verkiezingen trekken de klimaatbetogers een laatste keer door de straten van Brussel. Ze eisen dat de volgende regeringen van het klimaatbeleid een topprioriteit maken.

De klimaatspijbelaars van Youth for Climate en de andere klimaatbetogers van onder meer Students for Climate, Grootouders voor het Klimaat, Workers for Climate of Teachers for Climate houden vrijdag hun twintigste en laatste klimaatmars voor de verkiezingen. Volgens de politie zijn er 7.500 deelnemers. De betoging maakt deel uit van de tweede Global strike for Climate, of wereldwijde klimaatstaking in 1.400 steden in 110 landen. 

 

Twee dagen voor de verkiezingen willen de betogers politici en volgende regeringen voor de laatste keer oproepen om van het klimaatbeleid en de toekomst van de planeet een absolute topprioriteit te maken. 'Ik ben ontroerd en supertrots op mijn generatie. Het is ongelooflijk wat zij maandenlang, week na week, hebben gedaan door op straat te komen. Wij hebben onze job gedaan, de experten hebben hun job gedaan en nu is het aan de politici', zegt klimaatactiviste Anuna De Wever. 

Make some noise

De klimaatmars van vrijdag is het voorlopige orgelpunt van een voorjaar waarin jongeren elke week op straat kwamen om een sociaal rechtvaardig, bindend en ambitieus klimaatbeleid te eisen. Om zoveel inzet en engagement te vieren wordt de klimaatmars afgesloten met een groot feest 'Make Noise for Climate' aan Tour & Taxis in Brussel. Er zijn optredens van onder meer Absynthe Minded, Alice on the Roof, Tourist LeMC, Slongs en Jaune Toujours.

Kyra Gantois, samen met De Wever een van de bezielsters van Youth for Climate, kondigde vrijdagochtend aan dat deze actie waarschijnlijk niet de laatste wordt. 'Vanaf september komen er zeker opnieuw acties. We kunnen nu niet zeggen 'klaar ermee'. Het zal niet meer één keer per week zijn, wellicht één keer per maand', zegt ze. Over hoe die acties er zullen uitzien, wordt de komende maanden volop gebrainstormd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect