Advertentie

Kris Peeters strijdt met Bart De Wever om Antwerpen

Kris Peeters en Bart De Wever ontmoetten elkaar in Antwerpen tijdens de verkiezingscampagne van 2014. ©Jef Boes

Het CD&V-kopstuk houdt om 10:30 een persconferentie.

De CD&V ziet in haar vicepremier de geschikte kandidaat om het in 2018 op te nemen tegen huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De Antwerpse CD&V draagt Kris Peeters unaniem voor als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. 'We hebben Kris Peeters gisteren op het partijbestuur beleefd gevraagd of hij dat wil doen', zegt schepen van Haven Marc Van Peel (CD&V) in De Ochtend op Radio 1.

Peeters zelf reageert officieel pas om 10:30 uur op een persconferentie, maar laat op twitter wel al uitschijnen dat hij ingaat op de vraag.

Het ziet er dus naar uit dat Kris Peeters in 2018 de handschoen zal opnemen tegen Bart De Wever (N-VA) in de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. 'We hadden een nationaal kopstuk nodig', zegt Antwerps CD&V-voorzitster Arianne Van Dooren in de Gazet van Antwerpen.

Jong talent

De CD&V heeft naar eigen zeggen veel jong talent dat ze niet willen verbranden op het 'slagveld van de Antwerpse verkiezingen', dixit Van Peel. De christendemocraten zien in Peeters de ideale figuur om nieuw jong talent mee in het voetlicht te trekken.

'Ik denk dat de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen traditioneel gepolariseerd zijn', zegt Van Peel, die Peeters 'geen polariserend figuur' vindt. 'Ik denk dat het aan de CD&V is om daar een genuanceerd programma tegenover te zetten.'

Peeters zelf moet wel nog op zoek naar een woning in Antwerpen. Momenteel woont hij in Puurs.

Almaci spreekt van 'oude politieke cultuur'

De voordracht van Peeters als lijsttrekker in Antwerpen werpt meteen ook enkele vragen op. Een van de meest voorname vragen is hoe Peeters en de CD&V zich zullen positioneren tegenover Bart De Wever en de N-VA. Stel dat ze de lijn van de federale regering doortrekken en zich profileren als sociaal gelaat voor de havenstad, dan is dat slecht nieuws voor de andere linkse partijen.

Dat blijkt ook uit een eerste reactie van Groen-voorzitster Meyrem Almaci. 'Heel veel mensen geloven niet dat Kris Peeters dat sociale gelaat is', zegt ze in De Ochtend op Radio 1. Haar partij 'wil een ander, veel progressiever beleid, met veel meer aandacht voor menselijkheid', geeft ze meteen tegengas.

'Bovendien is Peeters vicepremier en hij zou de campagne dan moeten komen leiden in Antwerpen, terwijl er dan nog een jaar werk is in het federaal parlement', gaat Almaci verder. Ze geeft dan ook aan 'een koele minnaar te zijn van dit soort manoeuvres'. 'Dit is echt oude politieke cultuur waar ik totaal geen voeling mee heb.'

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud