N-VA in peiling dubbel zo groot als eerste achtervolger

De partij van Bart De Wever blijft volgens een nieuwe peiling afgetekend de grootste. ©BELGA

Mochten er vandaag verkiezingen zijn, dan zou de N-VA die met een straatlengte voorsprong winnen. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM.

De aanwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever op het verjaardagsfeestje van de vastgoedbons Erik Van der Paal heeft klaarblijkelijk weinig kiezers doen afhaken.

Bart De Wever is opnieuw de nummer één in Vlaanderen, gevolgd door zijn partijgenoot Theo Francken en premier Charles Michel.

Bovendien blijft de N-VA met grote voorsprong de koppositie innemen met bijna 30 procent.

Alle andere partijen volgen op grote afstand. Er zit niet meer in dan te strijden om de tweede plaats. Die gaat deze keer naar CD&V met een voor de christendemocraten tegenvallende score van 14,1 procent.

Groen doet het met 13,2 procent zeer goed en is zelfs groter dan Open VLD dat niet meer dan 12,2 procent haalt.

In vergelijking met de vorige verkiezingen in 2014 maakt Groen de grootste sprong. En dat ten koste van de Vlaamse socialisten. De sp.a slaagt er net in om groter te blijven dan het Vlaams Belang (10,4%), maar een score van 10,9 procent voor de Vlaamse socialisten toch wel ondermaats.

Franstalig België

In Wallonië is de MR de grootse partij met 22 procent, gevolgd door de PS en de extreemlinkse PTB. Beide partijen kunnen 19 procent van de kiezers bekoren.

Het cdH, dat eerder dit jaar de stekker uit de Waalse regering trok, verschrompelt tot 8,3 procent.

En daar maakt Theo Francken zich vrolijk over, blijkt uit een tweet.

In Brussel blijft de PS de grootste met 17,6 procent. De MR (16,5%) heeft zware concurrentie van de partij Défi van Olivier Maingain die met 15,8 procent zeer goed scoort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud