'Onderzoek Meeuws gaat over meer dan opknippen facturen'

Woensdag raakte bekend dat nu ook het Antwerpse gerecht zijn pijlen op sp.a'er Tom Meeuws richt. ©BELGA

Het parket heeft een onderzoek geopend tegen Tom Meeuws. De Antwerpse sp.a'er zou in zijn vorige functie als directeur van De Lijn in Antwerpen geknoeid hebben met facturen. Volgens De Lijn-voorzitter Mark Descheemaecker is er meer aan de hand.

Het Antwerpse gerecht voert een strafrechtelijk onderzoek naar de Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws. Meeuws zou in zijn vorige job als directeur bij De Lijn in Antwerpen geknoeid hebben met facturen. De openbaarvervoersmaatschappij deed op 7 februari zelf aangifte van de zaak, waarop het parket een onderzoek heeft geopend.

  Meeuws kwam al eerder in opspraak voor de heisa met facturen bij De Lijn. Het Antwerpse sp.a-kopstuk keurde als directeur bij De Lijn in Antwerpen een factuur van 664.000 euro van cultuurhuis De Roma goed, voor de organisatie van het openingsfeest voor de Reuzenpijp van de Antwerpse premetro.

Die affaire betekende uiteindelijk de doodsteek voor Samen, het Antwerpse kartel tussen Groen en sp.a.

Het gerecht zal contracten en betaalde facturen tussen De Lijn en de Roma, tussen 2013 en 2015, verder analyseren. De nieuwssite Newsmonkey publiceerde woensdagavond screenshots van mails waaruit moet blijken dat het Meeuws was die vroeg om een factuur van De Roma, voor een feestelijke opening van de Reuzenpijp, op te splitsen. Het waren die facturen die Meeuws weken geleden al in opspraak brachten, maar Meeuws zei daar toen over dat de Roma zelf had gevraagd om die facturen op te knippen.

Verbazing

Het gerechtelijk onderzoek naar Meeuws gaat volgens De Lijn-voorzitter Mark Descheemaecker over meer dan enkel het opknippen van facturen. 'Dat is een technisch elementje in de hele zaak', aldus Descheemaecker donderdag in het VRT-radioprogramma 'De Ochtend'. 'We hebben melding gemaakt van verschillende dossiers', aldus Descheemaecker.

'Met grote verbazing hebben we begin dit jaar kennis genomen van kranteninterviews waarin Meeuws geen realistische kijk op de zaken schetste. Hij dreigde ook met klachten tegen De Lijn, wat ons sterk verbaasde omdat hij zelf de feiten gepleegd heeft.'

Beginfase

De Lijn bevestigde woensdag dat de openbaarvervoermaatschappij aangifte heeft gedaan naar aanleiding van een zaak uit 2015. Dat zei ook Descheemaecker donderdag. 'Ik kan alleen maar zeggen dat we melding gemaakt hebben van strafrechtelijk vervolgbare feiten', zei de voormalige spoorbaas.

De kwalificaties van de feiten gaan, volgens Descheemaecker, over het niet respecteren van de wet op overheidsopdrachten en het oneigenlijk gebruik van vennootschappen. Het parket liet gisteren weten dat het onderzoek nog in een beginfase zit.

Meer details over de feiten gaf Descheemaecker niet, al zei hij wel nog dat het voornamelijk om dingen uit 2014 zou gaan. In maart 2015 werd Meeuws' contract als Antwerps directeur bij De Lijn in onderling overleg stopgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud