Oostendse groenen geven Tommelein een kans

©BELGA

In Oostende gaan de groenen spreken met de liberale kandidaat-burgemeester Bart Tommelein.

Het gevecht tussen Bart Tommelein (Open VLD) en John Crombez (sp.a) in Oostende bereikte woensdagavond een hoogtepunt en misschien zelfs de beslissende wending. Groen geeft Tommelein een kans.

Zowel sp.a als Open VLD claimen de burgemeestersjerp in Oostende. Crombez’ partij is de grootste, maar Tommelein heeft de meeste voorkeurstemmen.

Crombez probeert al enkele dagen een paarsgroene coalitie te maken, waarbij Tommelein geen burgemeester wordt. Dat botste op verzet van Tommelein. De liberaal wil niet in een coalitie met alleen maar linkse partijen. Daardoor zouden alle rechtse partijen in de oppositie belanden en voor die optie past Tommelein.

Crombez veranderde daarom woensdag van strategie en stelde een ‘brede olijfboomcoalitie’ voor. De Stadslijst (de lijst waarmee de sp.a in Oostende opkwam), Open VLD, CD&V en Groen zouden daar dan deel van uitmaken.

Burgemeester

Tommelein schoot dat meteen af en liet meteen weten dat hij niet aan tafel wilde gaan zitten met John Crombez en dat CD&V dat evenmin zou doen. CD&V en N-VA klikten zich na de verkiezingen aan Open VLD vast. Beide zijn voorstander van een coalitie waarin Tommelein burgemeester wordt, maar Tommelein heeft behalve N-VA en CD&V ook de groenen nodig om aan meerderheid te komen.

Tegen de achtergrond van die rood-blauwe burgemeestersstrijd hield Groen in Oostende woensdagavond een bijeenkomst om te beslissen over het verder verloop van de coalitiegesprekken. De groenen hadden in de verkiezingscampagne namelijk duidelijk gemaakt dat ze niet in een coalitie met de N-VA zouden stappen.

Toch beslisten de leden van Groen dat de gesprekken met Tommelein een kans krijgen. De Vriendt krijgt het mandaat om te zien of ‘een vernieuwingscoalitie onder leiding van Bart Tommelein kans op slagen heeft.’

‘De eerste informatienota van Tommelein is veelbelovend’, liet Groen woensdagavond na het overleg weten, maar ze willen nog verduidelijking op enkele cruciale punten.

Olijfboom

De Vriendt wil daarom met Tommelein apart spreken, zonder CD&V en zonder N-VA. Pas als hij met Tommelein een eerste deal heeft, die daarna op instemming van CD&V en N-VA kunnen rekenen, kunnen échte coalitiegesprekken starten.

Tegelijk schrijft Groen de sp.a van John Crombez en Johan Vande Lanotte nog niet helemaal af. Ze sluiten wel uit in een coalitie te stappen waarin ze niet nodig zijn, zoals de vierpartijenolijfboom van Crombez.

‘De Oostendse politiek zit in in een impasse en is verstrikt in een kluwen van veto’s’, zegt De Vriendt. ‘Zo gaat er niets vooruit. Groen steekt nu zijn nek uit, verlaat de barricaden en wil de links-rechtstegenstellingen overstijgen om tot oplossingen te komen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud