Advertentie

Open VLD wil stemrecht voor minderjarigen doorduwen

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) diende samen met partijgenoot Patrick Dewael voorstellen in om de kiesleeftijd te verlagen. ©BELGA

Tegen de wil van coalitiepartner N-VA in probeert Open VLD de stemgerechtigde leeftijd in ons land te verlagen van 18 naar 16 jaar.

De Kamer heeft gisteren een reeks wetsvoorstellen in overweging genomen om stemrecht voor minderjarigen in te voeren. In de voorstellen, ingediend door Open-VLD Kamerleden Vincent Van Quickenborne en Patrick Dewael, wordt geopperd om voor de Europese, federale en regionale verkiezingen de stemgerechtigde leeftijd te verlagen van 18 naar 16 jaar.

Jongeren zijn beter geïnformeerd dan ooit en we kunnen de politieke interesse aanwakkeren door hen de kans te geven om te gaan stemmen’, vindt Van Quickenborne.

Advertentie

Wisselmeerderheid

Het idee gaat al jaren mee, maar er kwam nooit iets van. Toch denkt Open VLD dat deze keer een voldoende meerderheid gevonden zal worden.

‘We hebben dit afgetoetst en aan Vlaamse kant zijn alle partijen voorstander, behalve N-VA’, zegt Van Quickenborne. ‘Dit is een puur democratisch onderwerp waarover we een vrije stemming kunnen houden in het parlement met een goede kans dat er een meerderheid gevonden wordt.’ Zo sluit hij niet uit het stemrecht vanaf 16 er via een wisselmeerderheid door te duwen. ‘Voor de regering hoeft dat geen probleem te zijn.’

We kunnen hierover vrij stemmen in het parlement zonder de regering in het gedrang te brengen.

vincent van quickenborne
kamerlid open vld

Dat de Vlaamse liberalen ondanks de tegenkanting van coalitiepartner N-VA, toch denken hun voorstel er door te krijgen, heeft veel te maken met de recente koerswijziging van die andere meerderheidspartij CD&V. Op het WIJ-congres in Lommel keurden de christendemocraten eind november stemrecht vanaf 16 jaar goed.

Maar het wordt geen evidentie. Om de kiesleeftijd aan te passen voor de federale- en deelstaatverkiezingen is in de Kamer een bijzondere meerderheid nodig: een meerderheid in iedere taalgroep en een totaal van minstens tweederde ja-stemmers. ‘Bovendien zal eerst de Grondwet gewijzigd moeten worden om de stemgerechtigde leeftijd voor de federale verkiezingen te verlagen’, aldus Van Quickenborne.

Hij diende een voorstel in om artikel 61 van de Grondwet voor herziening vatbaar te laten verklaren. Pas na de volgende verkiezingen zouden daaraan dan aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.

CD&V komt met eigen voorstel

Servais Verherstraeten (CD&V) ©Photo News

Servais Verherstraeten, CD&V-fractieleider in de Kamer, heeft een andere visie. ‘Ik denk dat de Grondwet sowieso eerst voor herziening vatbaar verklaard zal moeten worden, ook om de stemgerechtigde leeftijd voor de Europese en regionale verkiezingen te verlagen. De regering, de Kamer en de Senaat moeten dan eerst akkoord gaan over de herzieningverklaring van de Grondwet.’

Advertentie

CD&V is alvast voorstander om aan het einde van de legislatuur de Grondwetsherziening mogelijk te maken. De partij werkt zelf aan voorstellen om jongeren vanaf 16 toe te laten tot het stemhokje.

N-VA ligt dwars

N-VA ziet dat niet zitten. ‘Ik zie niet in welk probleem daarmee opgelost zou raken’, zegt kamerfractieleider Peter De Roover. De voorstellen van Open VLD behoren volgens hem tot de ‘discussieruimte die iedere partij heeft buiten het regeerakkoord’.

Maar dat het tot een wisselmeerderheid zou komen, waarin N-VA gepasseerd wordt met de steun van oppositiepartijen, zou volgens de fractieleider van de Vlaams-nationalisten een slechte zaak zijn. ‘Ik verkies daarover het gesprek tussen coalitiepartners.’

Gedesinteresseerde jongeren

Voor Tom Schamp, politicoloog aan de UGent, gaat het om een achterhoedegevecht en zijn jongeren zelf geen vragende partij voor stemrecht. ‘Enkel politiek geëngageerde jongeren krijg je zo naar het stemlokaal. Voor gedesinteresseerde zestienjarigen zal stemrecht niets veranderen, onderwijs wel.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud