Permanente burgerinspraak in Duitstalig België is wereldprimeur

Het burgerproject G1000 van onder meer auteur David Van Reybrouck ligt mee aan de basis van de nieuwigheid. ©BELGA

Het project gaat verder dan de voorbeelden in landen zoals Ierland en Polen.

Het parlement van de Duitstalige Gemeenschap heeft maandagavond een decreet goedgekeurd dat de burgerparticipatie moet versterken. Er komen een permanente burgerraad en burgerpanels. Volgens het burgerparticipatieplatform G1000, dat mee aan de basis van het project ligt, gaat het om een wereldprimeur: de deelstaat wordt de eerste regio ter wereld met naast het parlement een vast systeem voor inspraak.

Na de verkiezingen van 26 mei zal een permanente raad van 24 burgers worden geloot, die over allerhande thema's advies zal kunnen uitbrengen aan het  parlement. De adviezen zijn niet-bindend, maar het parlement moet het naast zich neerleggen van een advies motiveren. 

Representatief

Voor die adviezen baseert de raad zich op de aanbevelingen van burgerpanels, samengesteld uit maximaal 50 uitgelote burgers die ouder dan 16 jaar zijn. De samenstelling van die panels moet representatief zijn op het vlak van geslacht, leeftijd, opleiding en woonplaats. Er kunnen nog criteria bijkomen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van landbouwers als het over landbouw gaat.

Het Duitstalige parlement zal, op basis van het voorstel van de burgerraad, ieder jaar voor het komende werkjaar een budget vrijmaken voor de organisatie van dit inspraakproces. Een permanent secretariaat zal de werking van de burgerraad en de burgerpanels ondersteunen.

Primeur

Elders, bijvoorbeeld in het Poolse Gdansk, bestaat ook een dergelijke burgerparticipatie, maar in het oosten van België krijgt de rol die de burgers spelen een permanent karakter en dat maakt er een wereldprimeur van.

Het besluit van het Duitstalige parlement baseerde zich op een model ontwikkeld door onderzoekers van de G1000 in samenspraak met internationale experten op het vlak van deliberatieve democratie.

'Dit is een wereldprimeur. Met deze stap wordt Duitstalig België een laboratorium voor de rest van Europa. Met zijn 76.000 inwoners is het een van de kleinste Europese deelstaten, maar het staat wel op hetzelfde niveau als Noordrijn-Westfalen, Catalonië en Schotland. Laat Europa maar leren van wat in Eupen gebeurt', zegt auteur David Van Reybrouck, een van de drijvende krachten achter de G1000.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud