Advertentie

Pieter De Crem stopt met nationale politiek

Pieter De Crem verlaat de nationale politiek. ©BELGA

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft alles uit de kast gehaald, maar De Crem heeft bedankt voor het lijsttrekkerschap in Oost-Vlaanderen voor de volgende verkiezingen.

De Crem had in de aanloop naar de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen al aangekondigd dat hij geen federaal mandaat meer na zou streven. En daar blijft hij bij.

'Hoewel hij de vraag kreeg alsnog lijsttrekker voor de Kamerlijst van de kieskring Oost-Vlaanderen te zijn, zeker na zijn uitzonderlijk goede score bij de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe fusiegemeente Aalter, houdt De Crem zich aan zijn eerder genomen beslissing', luidt het in een mededeling.

De Crem wordt dus burgemeester van Aalter, maar zal de rit als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel wel uitdoen. 'Ten dienste van onze ondernemingen zal hij nog met hen deelnemen aan de prinselijke economische missie in Mexico in februari 2019 en het staatsbezoek aan Zuid-Korea in maart 2019', luidt het.

Dat de 56-jarige De Crem niet meer opkomt, betekent dat CD&V haar meest vooruitgeschoven pion van de rechtervleugel kwijt is. De partij wil graag haar positie als centrumpartij verdedigen, maar heeft ter rechterzijde heel wat krediet verspeeld door linkse oppositie te voeren in de regering-Michel. Het gewicht van de rechterflank komt nu helemaal op de schouders van Hendrik Bogaert terecht, die lijsttrekker wordt in West-Vlaanderen bij de Kamerverkiezingen.

De Crem was in de partij al wat naar de zijkant geduwd. In de regering-Di Rupo was hij nog vicepremier, na het ontslag van Steven Vanackere. Maar in de regering-Michel zat er niet meer in dan de vederlichte post van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. En al is hij altijd een stemmenkanon geweest, toch was er geregeld kritiek te horen dat hij onzichtbaar was in de regering-Michel.

Zelf was De Crem meer dan eens streng voor de partijkoers, die hij te links vond. Hij luisterde naar de kritiek in ondernemingskringen, maar binnen CD&V kreeg hij weinig of geen gehoor. Voor de Aalternaar hoefde het na een carrière van bijna 25 jaar niet meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud