Van Quickenborne: 'Open VLD moet terug naar rechts'

Vincent Van Quickenborne overweegt een gooi te doen naar het partijvoorzitterschap van Open VLD. ©Photo News

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne overweegt zich kandidaat te stellen voor het partijvoorzitterschap bij de liberalen. 'De partij moet terug naar rechts.'

Dat zei hij zondagmiddag bij VTM Nieuws. Hij vindt het in elk geval tijd voor een nieuwe voorzitter, omdat de partij volgens hem te veel naar links is opgeschoven.

De Vlaamse liberalen organiseren in maart volgend jaar voorzittersverkiezingen. De partij deed het bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei niet goed, en volgens verschillende Open VLD-kopstukken is het dan ook tijd voor een nieuwe kopman of kopvrouw. Ook Kamerlid en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne is het daarmee eens.

'Onze partij verliest al sinds 2004 stemmen, we kunnen niet tevreden zijn met de uitslag dit jaar', zei hij zondagmiddag bij VTM. 'Ik ga nog zien of ik zelf kandidaat ben, maar ik overweeg dat wel. Veel mensen trekken aan mijn mouw.'

Te links

Volgens de Kortrijkse burgemeester is de partij de laatste jaren onder leiding van Gwendolyn Rutten te veel naar links opgeschoven. 'De partij moet terug naar rechts, dat is de enige manier om terug fier te zijn als liberalen', vindt hij. Het is volgens Van Quickenborne dan ook zo goed als uitgesloten dat Open VLD federaal snel in een paarsgroen scenario stapt, waar de Franstalige meerderheidspartijen PS, Ecolo en MR op aan lijken te sturen. 'Iedereen die hoopt dat we dat snel-snel zullen doen, is eraan voor de moeite', klonk het.

De partij moet terug naar rechts, dat is de enige manier om terug fier te zijn als liberalen.
Vincent Van Quickenborne
Kamerlid Open VLD

Vooral de groene partijen zijn Van Quickenborne een doorn in het oog. 'Samengaan met Groen-Ecolo is voor mij eerlijk gezegd geen optie. Wij gaan voor jobs, welvaart en vooruitgang, en als je kijkt naar wat Groen-Ecolo wil, dan zijn dat verhalen die haaks op elkaar staan. Ik zie dat niet zitten, tenzij Groen-Ecolo dat programma in de open haard verbrandt.'

De liberalen hopen dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopstuk Elio Di Rupo nu snel aan tafel gaan zitten en de federale formatie in gang zetten. Open VLD wil eventueel een staatshervorming steunen als dat nodig is, zei Van Quickenborne nog, maar dan wel in onderling overleg 'en niet alles of niets, confederalisme of niets'.

Rampweek

Dat Van Quickenborne interesse toont voor het voorzitterschap van de liberalen, is geen verrassing. Over 'Quick' en de Oostendse burgemeester Bart Tommelein doet al langer het gerucht de ronde dat ze staan te popelen om voorzitter te worden.

Voormalig Vlaams parlementslid Francesco Vanderjeugd is voorlopig de enige die openlijk aan de poten van de stoel van Gwendolyn Rutten zaagt. De 31-jarige kapper, die op 26 mei niet herverkozen raakte, stelde zich twee weken na de verkiezingen kandidaat voor de functie. Deze week eiste Vanderjeugd nog dat de voorzittersverkiezingen vervroegd zouden worden. 'We hebben een nieuwe voorzitter en een nieuw mandaat nodig', zei hij. 

We hebben een nieuwe voorzitter en een nieuw mandaat nodig.
Francesco Vanderjeugd
Voormalig Vlaams parlementslid

Tommelein en Van Quickenborne staan nog in het krijt bij hun jonge streekgenoot. Vanderjeugd redde eerder dit jaar de lijstvorming van beide tenoren toen hij zijn plaats afstond aan Mercedes Van Volcem. De vraag is of nu meerdere West-Vlamingen zullen meedingen naar het voorzitterschap van de liberale partij. Volgens Vanderjeugd reageerde Bart Tommelein alleszins 'not amused' op zijn kandidatuur.  

Van Quickenborne zet met zijn uithaal de kroon op een liberale rampweek. Nadat kopstukken Sven Gatz en Guy Vanhengel deze week in de Brusselse regering stapten, kwam het tot een open oorlog met partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Zij verweet de Brusselaars 'cavalier seul' te spelen door in het Brussels gewest een 'links' regeerakkoord te tekenen. Als straf degradeerde Rutten Gatz, die - behalve Brusselse aangelegenheden - al zijn bevoegdheden in de Vlaamse regering verloor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud