Advertentie

VBO vreest dat verkiezingscampagne economie negeert

Pieter Timmermans, topman van het VBO. ©Dieter Telemans

De discussies over klimaat en koopkracht sneeuwen het even noodzakelijke debat over economie en arbeidsmarkt onder, vreest het Verbond van Belgische Ondernemingen.

It's still the economy stupid. Onder die slogan lanceert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) maandag een informatiecampagne. De werkgeversorganisatie acht dat nodig, omdat volgens haar in de verkiezingscampagne de discussies over klimaat en koopkracht te sterk overheersen, ten nadele van even noodzakelijke debatten over economie en arbeidsmarkt.

De voorbije maanden haalden verschillende onderwerpen de politieke agenda, zoals migratie, energie en klimaat en koopkracht. Over de economie en de arbeidsmarkt werd weinig gedebatteerd, vindt de grootste werkgeversorganisatie van het land.

In het kader van de campagne werd alvast een rapport opgesteld van het sociaal-economisch beleid van de regering. Met een dalende loonkostenhandicap, een export die opnieuw terrein wint, een toename van de private tewerkstelling, een daling van de werkloosheid, de creatie van jobs en de groei van buitenlandse investeringen scoort het regeringsbeleid punten bij het VBO.

In andere dossiers werd dan weer te weinig vooruitgang geboekt, oordeelt het VBO. Zo neemt de filedruk nog steeds toe, blijft de energieprijs hoog, is de krapte op de arbeidsmarkt problematisch, stijgen de ziekte- en invaliditeitsuitgaven en hebben sommige sectoren (zoals de handel) het hard te verduren door de concurrentie en onlineaankopen.

Het oordeel van de werkgeversorganisatie over de begroting is gematigd. 'Het tekort werd wel degelijk teruggedrongen, maar er is meer nodig de volgende jaren', klinkt het.

'It's the economy stupid', is een oneliner die Bill Clinton gebruikte in de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1992, die hij won van George H. W. Bush. Campagnestrateeg James Carville bedacht de oneliner, om te duiden dat kiezers hun keuze vooral bepalen op basis van criteria als inkomen en jobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud