Vlaams Belang gokte en won met dure campagne

Het Vlaams Belang gaf voor het eerst meer uit dan sommige traditionele partijen. ©Photo News

De partij Vlaams Belang heeft tijdens de jongste verkiezingscampagne 3,2 miljoen euro uitgegeven. Dat is 70 procent van de 4,5 miljoen euro die ze in kas had. De N-VA tekende opnieuw voor de duurste campagne met 5,8 miljoen euro.

De campagnebedragen staan in een studie van het onderzoeksinstituut ­Vives (KU Leuven) waarover De Standaard donderdag bericht. Ze hebben betrekking op de ‘sperperiode’ van vier maanden voor de verkiezingen waarin de toegestane uitgaven wettelijk geregeld worden.

‘Vlaams Belang heeft de gok ­gewaagd om diep te snijden in zijn financiële reserves’, zegt politicoloog en medeauteur Bart Maddens. ‘Die gok is een succes gebleken.’

Facebook

Dankzij haar klinkende verkiezingsoverwinning zag de partij haar jaarlijkse overheidsdotatie met 5,5 miljoen euro toenemen tot 7,8 miljoen euro. In 2018 boekte Vlaams Belang nog een verlies van 2,2 miljoen euro, vooral door uitgaven verbonden aan de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de campagne bleek al dat de partij het meeste uitgaf aan advertenties op Facebook.

©Vives

Alle Vlaamse partijen samen gaven 22 miljoen euro uit aan de campagne voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen, een half miljoen minder dan in 2014.

N-VA

Met 5,8 miljoen euro gaf de N-VA opnieuw het meest uit. Ook voor haar was het de duurste campagne ooit.

De kloof met de andere partijen is nog vergroot. Open VLD en CD&V gaven 4 miljoen uit.

De sp.a (2,9 miljoen), Groen (1,1 miljoen) en de PVDA (0,9 miljoen) voerden de goedkoopste campagnes. Voor de unitaire PVDA zijn bovendien ook de uitgaven in Franstalig België meegeteld.

De liberalen komen het dichtst in de buurt (89%) van het wettelijk vastgelegde plafond. Groen (27%) blijft daar het verst onder. De maximumbedragen hangen af van het aantal verkozenen van een partij. In totaal mocht er 32 miljoen worden uitgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud