Wouter Beke bood op 26 mei ontslag aan als CD&V-voorzitter

CD&V-voorzitter Wouter Beke bood na de verkiezingsnederlaag van de partij zijn ontslag aan.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft op de dag van de verkiezingen zijn ontslag aangeboden. De partijtop weigerde.

CD&V leed een zware verkiezingsnederlaag. Voorzitter Wouter Beke wilde de handdoek gooien toen uit de voorlopige resultaten bleek dat CD&V door de kiezer werd afgestraft.

Verschillende kopstukken, onder wie Hilde Crevits en Marianne Thyssen, hebben hem daarop gevraagd aan te blijven. Dat blijkt uit een reconstructie in De Tijd, die zaterdag gepubliceerd wordt. De partijtop wilde het risico op chaos door het plotse vertrek van de voorzitter vermijden.

Wouter Beke speecht na de verkiezingsnederlaag van CD&V, geflankeerd door lijsttrekkers Hilde Crevits en Joke Schauvliege. ©BELGA

Ook op het eerste partijbestuur na de verkiezingen kreeg Beke vragen over zijn positie. Daar is beslist hem aan te laten blijven tot aan de nieuwe voorzittersverkiezingen. Die worden dit najaar georganiseerd, op een nog te bepalen datum.

Dieptepunt

De christendemocraten haalden in Vlaanderen nog 15,4 procent van de stemmen, een verlies van 5,1 procentpunten. De partij, die op minstens 20 procent had gehoopt, verloor in het Vlaams Parlement acht zetels en in de Kamer zes.

CD&V staat op een historisch dieptepunt. De christendemocraten zijn niet langer de tweede partij van Vlaanderen, dat is het Vlaams Belang. Extreem-rechts werd de grote winnaar van de verkiezingen.

Eerder raakte bekend dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn ontslag aanbood op verkiezingsdag. Ook dat ontslag werd door de partijtop geweigerd. De N-VA bleef de grootste partij, maar boerde in Vlaanderen 7,1 procentpunten achteruit.

Lees zaterdag de reconstructie in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud