Advertentie

1.102 zelfstandigen vragen compensatie bij openbare werken

(foto photonews) ©Photo News

1.102 zelfstandigen kregen vorig jaar een compensatie van het Participatiefonds omdat ze de deuren moesten sluiten tijdens openbare werken. Samen goed voor 2,14 miljoen euro.

Het aantal vergoedingen voor zaken die sterk gehinderd worden door openbare werken, is spectaculair gestegen in de voorbije jaren. Dat is te concluderen uit cijfers van Unizo. Vijf jaar geleden ging het nog om 86 vergoedingen.

In 2012 was er wel een lichte daling ten opzichte van 2011, maar dat komt volgens de zelfstandigenorganisatie mogelijk door de verkiezingen. 'Dan zorgen gemeentebesturen ervoor dat openbare werken tijdig af zijn', zegt woordvoerster Sanderijn Vanleenhove.

Het totale aantal vergoede dagen bedroeg 29.969, wat overeenkomt met een gemiddelde sluitingsperiode van 26 dagen per zelfstandige. Eén op vijf was zelfs langer dan 3 maanden dicht, en 22 zelfstandigen moesten hun zaak meer dan een jaar sluiten. Gemiddeld kon een zelfstandige in 2012 rekenen op een compensatiebedrag van 1.944 euro. 

Unizo vraagt een aanpassing van de sluitingsvoorwaarde. Zelfstandigen komen immers enkel in aanmerking als ze minstens zeven dagen de deuren hebben moeten sluiten. 'Op lange termijn betekent een sluiting echter dikwijls de doodsteek van een zaak.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud