12 procent meer Vlaamse werkzoekenden dan vorig jaar

De werkloosheid ligt door de coronacrisis veel hoger dan een jaar geleden. ©BELGA

Het aantal Vlaamse werkzoekenden is in juni jaar op jaar met 12 procent gestegen. Maar zelfs die sterke stijging is wellicht maar stilte voor de storm.

Vlaanderen telde eind juni 195.680 niet-werkende werkzoekenden. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van de VDAB. Hoewel dat er 2.600 minder zijn dan eind mei is de impact van de coronacrisis zwaar. De jaar-op-jaarklim bedraagt 11,8 procent.

De tijdelijke werkloosheid is niet in de cijfers opgenomen. De echte werkloosheidsgraad ligt dus hoger. De graad van werkzoekenden bedraagt nu 6,3 procent. Dat is een lichte afname tegenover mei, toen het om 6,4 procent ging. Dat neemt niet weg dat de impact van de coronacrisis zwaar is. In mei van dit jaar was er bijvoorbeeld een toename van 13,9 procent. Juni was de vierde maand op rij dat het cijfer hoger lag dan een jaar eerder.

6,3 procent
Vlaamse werkzoekendengraad
De Vlaamse werkzoekendengraad bedraagt eind juni 6,3 procent.

De toenames op jaarbasis zijn volgens de VDAB niet uitzonderlijk. In de crisisjaren 2008 en 2009 kwamen er toenames voor met bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor. Wat meer zorgen baart, is de intensiteit van die evolutie. ‘Als je bekijkt wat er vier maanden voor en vier maanden na zo’n kantelpunt gebeurt, is de huidige trend wel spectaculair en zeldzaam’, zegt de VDAB.

Verdere evolutie

Daarnaast wordt verwacht dat de echte opstoot pas in het najaar plaatsvindt. Voorlopig incasseerde de overheid de schok door tijdelijke werkloosheid en overbruggingskredieten. Maar die steun blijft niet duren. Het Planbureau voorspelt dat in het najaar een storm van faillissementen, herstructureringen en ontslagen op gang komt. Daarnaast moet rekening worden gehouden met een sterke instroom van schoolverlaters in de zomer. Dat fenomeen komt jaarlijks terug, maar met minder vacatures en meer werkzoekenden dreigt die groep uit de boot te vallen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wijst erop dat het nog te vroeg is om zicht te hebben op de groeiscenario’s voor Vlaanderen. ‘Met enige voorzichtigheid wordt ingeschat dat de werkloosheid in Vlaanderen met 60.000 extra werkzoekenden kan verhogen als gevolg van de coronacrisis, terwijl de tewerkstelling met 2 procent daalt’, zegt ze. ‘Maar de economische impact van de coronacrisis zal pas echt duidelijk worden als de samenleving en de economie opnieuw op volle kracht draaien.’

Het mantra van de komende maanden en jaren wordt opleiden, opleiden, opleiden.
Hilde Crevits
Vlaams minister van Werk

Naast de relanceplannen komen er ook extra maatregelen om de werkgelegenheid op te krikken. ‘Het mantra van de komende maanden en jaren wordt opleiden, opleiden, opleiden’, zegt Crevits. Daarvoor is 4 miljoen euro vrijgemaakt. De VDAB kan nu ook wie tijdelijk werkloos is benaderen met een aanbod van loopbaanbegeleiding en opleiding.

Uitzonderlijk

De economische crisis komt er op een speciaal moment. Het is al van vijf jaar geleden dat er van jaar op jaar een toename was in het aantal Vlaamse werkzoekenden. Eind februari nog pakte de regering uit met een nieuw plan om meer mensen naar de arbeidsmarkt te leiden. De eerdere focus van de VDAB op wie een uitkering krijgt en een job zoekt, moest plaats ruimen voor een aanpak gericht op het vullen van vacatures door langdurig zieken en thuisblijvende ouders.

Hoewel die vernieuwing nu is ingezet, heeft Vlaanderen er plots weer een pak klassieke werkzoekenden bij. Maar de VDAB keert niet terug naar die traditionele invulling. ‘We zijn er voor vier miljoen Vlamingen, of die nu werken of werkzoekend zijn. Onze taak is om al die mensen aan een duurzame loopbaan te helpen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud