Advertentie
netto

'2 op de 3 Vlaamse woningen kan niet genieten van 6% btw op sloop en heropbouw'

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir ©Photo News

Slechts 35 tot 40 procent van de Vlaamse woningen komt in aanmerking voor de verlaagde btw op sloop- en heropbouw van de federale regering.

Dat blijkt uit een eerste analyse van het Vlaamse Energieagentschap op vraag van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Begin deze maand keurde de federale ministerraad de lagere btw op sloop en heropbouw goed. Tot nog toe was er enkel een verlaagde btw van 6 procent op het slopen en weer opbouwen van woningen in 32 stedelijke gebieden. Maar in het regeerakkoord kwamen de partijen overeen om het verlaagd tarief uit te breiden naar heel het land.

200
vierkante meter
Om te kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief mag de heropgebouwde woning een maximale bewoonbare oppervlakte hebben van 200 m².

Volgens Demir komt slechts een minderheid van de Vlaamse woningen in aanmerking. Om van het verlaagd tarief te kunnen genieten, moet uw woning de enige en eigen woning zijn. De toegelaten bewoonbare oppervlakte van de heropgebouwde woning mag maximaal 200 vierkante meter bedragen. Demir wil dat de federale regering de maatregel bijstuurt.

Europa struikelblok

Dat Europa in de weg zou staan van een verdere btw-verlaging vindt ze onvoldoende als argument. 'Waarom zouden we ons daarbij moeten neerleggen? Je moet natuurlijk intensieve inspanningen doen richting Europa, vooraleer je weet dat iets onmogelijk is. Ik verwacht dat men ook Europees op tafel klopt, mijn steun daarvoor krijgen ze.'

Advertentie
Gesponsorde inhoud