Advertentie

4 op 10 Vlamingen verplaatsen zich alleen per auto

©Wim Kempenaers

Vier op tien Vlamingen doen alle verplaatsingen met hun auto. De Vlaamse regering probeert hen te overtuigen ook andere transportmiddelen te gebruiken.

Veel Vlamingen blijven verstokt aan hun auto. Voor 41 procent van de Vlamingen is de auto het enige vervoermiddel dat ze 'frequent' (minstens één keer per week) gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Vlaams Departement Mobiliteit & Openbare Werken (MOW) liet uitvoeren bij 1.077 Vlamingen. 1 op 5 ondervraagden gebruikt zowel de auto als de fiets frequent. 13 procent noemt zich een regelmatig gebruiker van de fiets en/of het openbaar vervoer, maar laat de auto aan de kant staan.

De nulmeting dient als basis voor de uitrol van het nieuwe Vlaamse mobiliteitsbeleid, dat rond 'combimobiliteit' draait. Dat systeem moet Vlamingen stimuleren om onderweg verschillende vervoermiddelen te combineren, bijvoorbeeld de eigen wagen met alternatieven, zoals de deelfiets of het openbaar vervoer.

Hoppin

De Vlaamse regering wil daarom deze legislatuur 1.000 mobipunten oprichten, waar pendelaars kunnen wisselen tussen verschillende transportmiddelen, bijvoorbeeld een taxi, Cambio-deelwagen, een BlueBike-deelfiets of een bus van De Lijn. Voor de oprichting van die mobipunten, Hoppin genaamd, maakt de Vlaamse regering 100 miljoen euro vrij.

Vandaag combineren weinig mensen verschillende vervoermiddelen. De helft van de Vlamingen gebruikt voor zijn traject maar één vervoermiddel, blijkt uit het onderzoek. Maar 10 procent van de ondervraagden verplaatst zich echt multimodaal en is regelmatig onderweg zowel met de auto, de fiets én het openbaar vervoer. 82 procent van alle ondervraagden noemt zich een frequente autogebruiker.

Het onderzoek toont ook de werkpunten voor de Vlaamse overheid. Zo scoort het openbaar vervoer qua tevredenheid lager dan andere vervoermiddelen. Ook maken de meeste Vlamingen geen gebruik van deelsystemen, zoals deelfietsen of deelsteps.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud