Advertentie
Advertentie

5.578 deelnemers voor vernieuwd toelatingsexamen arts

©Photo News

Voor de eerste examensessie voor het toelatingsexamen voor arts en tandarts zijn 5.578 deelnemers ingeschreven. Zij krijgen een vernieuwde test voorgeschoteld, die moet vermijden dat er zoals vorig jaar discussie ontstaat over bepaalde vragen.

Het deelnemersaantal komt neer op een lichte daling in vergelijking met vorig jaar (5.742). Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vrijdag.

De opleidingen arts en tandarts zijn de enige universitaire opleidingen waarvoor de toegang beperkt wordt door een toelatingsexamen. Dat is omdat de toegang tot het beroep gereguleerd wordt: jaarlijks mogen er in België maar 1.230 nieuwe (tand)artsen bijkomen, waarvan 738 in Vlaanderen. De eerste examensessie gaat dit jaar door op 7 juli in Brussels Expo, de tweede sessie op 25 augustus. De inschrijvingen daarvoor zijn mogelijk van 15 juli tot en met 3 augustus.

Het examen ziet er iets anders uit dan vorig jaar. Zo is het aantal vragen voor het deel wetenschappen opgetrokken van 40 naar 60, zodat één vraag minder zwaar doorweegt op de slaagkansen. De wijzigingen zijn er gekomen op aangeven van een begeleidingscommissie die vorig jaar werd aangesteld door minister Crevits. Het is haar bedoeling de kwaliteit van het examen te verhogen nadat er bij de voorgaande edities verschillende problemen opdoken met kandidaten die de resultaten aanvochten.

Op dit moment werkt de begeleidingscommissie aan bijkomende adviezen ter verbetering van het examen voor de editie 2016. De aanpassingen die reeds doorgevoerd zijn, zijn raadpleegbaar op de website van het toelatingsexamen.

Minister Crevits wijst erop dat door het toelatingsexamen de uitval tijdens de opleidingen arts en tandarts bijzonder laag is: 85 procent van de startende studenten behaalt het masterdiploma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud