5 procent saneren bij cultuur, 18 miljoen besparen bij de VRT

Sven Gatz moet besparing van 5 procent aankondigen op cultuur. ©BELGA

De Vlaamse regering bespaart 5 procent op het cultuurbudget en vraagt de VRT om 17,8 miljoen euro te saneren. Dat liet Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz woensdag in het Vlaams Parlement weten.

'Het klopt dat we 5 procent besparen op het cultuurbudget. Dat is inderdaad meer dan de kaasschaaf. Dat is een harde maar nodige keuze', zei de Open VLD-minister tijdens het debat over de septemberverklaring in het Vlaams halfrond. Het was al eerder woensdagmorgen uitgelekt, vanuit de kunstensector, dat de sector fors zou moeten inleveren.

'Vergis u niet. We zijn ook mensen met een hart voor cultuur en we zijn geen cultuurbarbaren, maar het klopt dat we harde keuzes hebben moeten maken', zei Gatz. Gemiddeld wordt 5 procent bespaard op het cultuurbudget.

In de sector zijn wel keuzes gemaakt. Zo moeten grote kunstinstellingen zoals het MuHKA, de Ancienne Belgique en deSingel 2,5 procent inleveren, de landelijke musea 4 procent, een groot deel van de podiumkunsten 7,5 procent en bepaalde koepelorganisaties en steunpunten tot 20 procent.  'We hanteren dus niet de kaasschaaf, maar we maken duidelijke keuzes', aldus Gatz.

Volgens de liberale minister waren de keuzes niet eenvoudig, maar wel nodig om later opnieuw te kunnen 'opbouwen'. Wat de VRT betreft, gaat het volgens Gatz om een besparing van 17,8 miljoen euro in 2015. Een bedrag dat zou oplopen naar 30 miljoen euro in 2019. Naast de VRT wordt er nog eens 6,5 procent bespaard op de rest van het mediabudget. Het gaat dan onder meer om het verminderen met een vijfde van de middelen voor radio- en televisieprogramma's van derden.

De VRT reageerde woensdagavond dat volgens haar de besparingen zwaarder uitvallen, omdat ook een deel van haar middelen voor onderzoek en ontwikkeling wegvallen. De besparingen gaan dan van 22 miljoen euro in 2015 naar 39 miljoen euro in 2019. Het betekent dat de dotatie met 7 procent slinkt, en op termijn zelfs met 12 procent. Volgens de VRT betekenen de zware besparingen een schending van de beheersovereekomst.

Hoe en waar de VRT zal besparen, is nog niet duidelijk. Dat wordt volgende week besproken op de raad van bestuur.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud