netto

Aanslagbiljet onroerende voorheffing voortaan digitaal

De onroerende voorheffing kan nu ook online worden betaald. ©Tim Dirven

Het aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing wordt vanaf dit jaar digitaal verstuurd naar wie zijn eBox, de elektronische mailbox van de overheid, heeft geactiveerd.

Alle eigenaars van vastgoed moeten jaarlijks onroerende voorheffing betalen. Deze maand verzendt de Vlaamse Belastingdienst voor het eerst digitale aanslagbiljetten, meldt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA).

Eigenaars van een huis, bouwgrond of andere onroerende goederen krijgen het document digitaal in de eBox als ze die geactiveerd hebben, bijvoorbeeld voor de vaccinatie-uitnodiging. Dat is de elektronische mailbox van de overheid.

Online betalen

Zo gaan er geen brieven meer verloren tijdens de verzending en zijn er minder verkeerde betalingen door bijvoorbeeld typefouten, zegt Diependaele. 'Maar het is ook goedkoper en ecologischer wegens de lagere verzend- en drukkosten.'  

Het bedrag kan ook online worden betaald. Het volstaat de QR-code op het aanslagbiljet te scannen met een smartphone. De betaling verloopt dan via de Vlaamse betaalverwerker POM en uw beveiligde bankomgeving.

Drie delen

De belasting wordt berekend op het geïndexeerde kadastraal inkomen (ki). De Vlaamse onroerende voorheffing is een optelsom van een basisheffing voor het Vlaams Gewest, een deel opcentiemen voor de provincies en een deel opcentiemen voor de gemeenten. De provincies en gemeenten bepalen de hoogte van de opcentiemen, waardoor het belastingtarief van plaats tot plaats verschilt.

Afhankelijk van de aard van het gebouw (bescheiden woning, energiezuinige woning…) of uw gezinssituatie (inwonende kinderen, personen met een handicap…) is een korting mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud