Aantal kinderen in kansarmoede daalt voor het eerst sinds lang

©Hollandse Hoogte / Richard Brocken

In Vlaanderen is bijna een op de zeven kinderen jonger dan drie jaar geboren in een situatie van kansarmoede, blijkt uit cijfers van het agentschap Opgroeien.

Net geen 14 procent van de kinderen jonger dan drie jaar groeit op in kansarmoede, concludeert Kind en Gezin, dat de cijfers verzamelde. Er is een daling in vier van de vijf provincies. In Antwerpen ligt de kansarmoede-index met 17,5 procent het hoogst, in Vlaams-Brabant met 8,2 procent het laagst. Limburg komt uit op 14,1 procent. De provincies Oost- en West-Vlaanderen rapporteren allebei 12,9 procent. In die laatste provincie bleef het cijfer ongewijzigd.

Met een knikje van 0,4 procentpunt tegenover 2019 is de algemene daling niet groot. Een eenduidige verklaring kan Kind en Gezin niet geven, al wijst de organisatie op de inzet van actoren zoals de (lokale) overheid.

Keerpunt

Toch durft Kind en Gezin spreken van een keerpunt. 'De cijfers suggereren voorzichtig dat kansarmoede niet langer stijgt op Vlaams niveau en dat de situatie van jonge gezinnen op diverse levensdomeinen iets beter is dan enkele jaren geleden. Het blijft belangrijk dat te monitoren.'

De daling zet zich door bij zowel kinderen met een moeder van Belgische origine (5,7%) als bij kinderen met een moeder van niet-Belgische origine (32,4 %). Bij meer dan acht op de tien kansarme kinderen heeft hun situatie te maken met een beperkt inkomen en een laag opleidingsniveau van de ouders. Meer dan de helft van de kinderen in kansarmoede (56,6%) zijn gebrekkig gehuisvest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud