netto

Aanvraag van vermindering onroerende voorheffing kan nog tot eind maart

©BELGA

Veel feestzalen of eventhallen lagen het voorbije jaar stil door de coronacrisis. Een vermindering van de onroerende voorheffing is daarom een welgekomen verlichting. Die kunnen bedrijven nog aanvragen tot eind maart.

'De coronamaatregelen doen de inkomsten van veel bedrijven en zelfstandigen uitblijven, helaas is dit niet het geval voor de facturen', zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Hij wijst er daarom op dat feestzalen of eventhallen voor het aanslagjaar 2020 nog tot 31 maart een aanvraag voor een proportionele daling van de onroerende voorheffing kunnen indienen. Naarmate een pand langer leegstond, is de vrijstelling op de onroerende voorheffing groter. Bedrijven kunnen de aanvraag indienen op de website van de Vlaamse overheid.

Jaarlijks vragen zo'n 5.000 bedrijven de proportionele vermindering aan. De voorwaarden om die te krijgen: het pand mag niet bemeubeld zijn en moet door overmacht minstens 90 dagen geen inkomsten hebben opgeleverd. Als het pand al meer dan een jaar leegstaat, moet het bedrijf echter ook kunnen aantonen dat dit onvrijwillig is. 'Eventbedrijven hebben wegens corona al lang geen inkomsten meer en voldoen vaak aan die voorwaarden', zegt Bothuyne.

Onbekend

'We zijn blij met zo'n maatregel, maar vinden wel dat de Vlaamse overheid daar pro-actiever over mag communiceren', zegt Stijn Snaet, woordvoerder van Event Confederation. 'Het is kortdag voor eind maart, maar het zou voor veel bedrijven echt een verschil maken. Voor grote gebouwen gaat het soms om tienduizenden euro's, en al is het maar 5.000 euro, de ondernemingen letten nu echt wel op de kleintjes.'

'Veel ondernemers kennen deze maatregel inderdaad niet', zegt Bothuyne. 'Daarom is het belangrijk dat de overheid, maar ook sectorfederaties hierover duidelijk communiceren'.

Strenge voorwaarden

Minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) stipt aan dat de voorwaarden voor de vermindering van de onroerende voorheffing streng zijn en dat de communicatie erover daarom terughoudend is. 'We willen vooral geen valse hoop creëren en de indruk wekken dat deze reeds jaren bestaande maatregel een brede en specifieke coronamaatregel is. Dat is het niet, want ze geldt enkel voor zeer specifieke gevallen', zegt hij.

Eerder besliste de Vlaamse regering al om betalingsuitstel te verlenen tot 30 april op de onroerende voorheffing. 'Daarnaast kwam er de voorschotregeling voor de evenementensector, de handelshuurlening en de 'Flanders is a festival'-premie van Demir', zegt Diependaele.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud