Activering werkzoekenden tot 60 jaar

Minister Philippe Muyters. (foto belga) ©BELGA

Om meer 50-plussers aan het werk te krijgen, wil de Vlaamse regering de verplichte activering van oudere werkzoekenden vanaf april optrekken van 58 naar 60 jaar. Vanaf januari wordt aan de begeleiding van oudere werkzoekenden zelf ook een reeks wijzigingen doorgevoerd.

Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft met de sociale partners afgesproken om eerst na te gaan of de VDAB de uitbreiding van de doelgroep tot 60 jaar operationeel aankan.

Ook voor de begeleiding van 50-plussers verandert een en ander vanaf januari 2014. De 50-plussers werden vroeger te veel als een aparte, maar homogene groep benaderd. Voortaan krijgen zij een ruimere begeleiding, die nog meer op maat gesneden is.

Het gaat om een reeks heel specifieke doelmatige ingrepen in de dagelijkse werking van de VDAB, zegt Muyters. 'Vroeger kregen 50-plussers enkel vacatures toegespeeld die gescreend waren door een 50+consulent. Bovendien moest die 50+consulent ook eerst contact nemen met de potentiële werkgever. Die beperking wordt opgeheven, het aanbod aan mogelijke vacatures zal voor 50 tot 55-jarigen gevoelig uitbreiden. Voor de groep tot 58 jaar behouden we de gevalideerde vacaturemeldingen. Daarnaast reserveren we de begeleiding van 50-plussers ook niet langer exclusief voor de VDAB, waardoor ook de private partners meer mensen kunnen helpen. We versnellen ook de aanpak van 3 maanden naar 2 maanden, want hoe sneller we nieuwe werkzoekenden begeleiden, hoe beter de resultaten daarvan zijn', zegt Muyters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud