'Afbouwscenario' voor steun aan groene stroom

De steun voor groene energie is te duur, vindt minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). ©ANP XTRA

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil de steunmechanismen voor hernieuwbare energie grondig hervormen. In haar beleidsnota spreekt ze over een 'afbouwscenario'.

Turtelboom wil streven naar meer energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energie, maar de steun voor die groene energie is nu te duur en er zal dus worden bijgestuurd. Dat schrijft redactie.be op basis van haar beleidsnota.

We willen vooral mensen en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna.
Annemie Turtelboom
minister van Financiën en Begroting

Hoe het beleid wordt bijgestuurd, is nog helemaal duidelijk. Wel staat vast dat de factuur voor groenestroomcertificaten niet meer onbeperkt mag oplopen. ‘We willen vooral mensen en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna’, zegt Turtelboom.

Steunmechanismen zouden ook niet alleen meer beperkt worden in de tijd, maar ook in volume. Wanneer een installatie een bepaald aantal kilowattuur heeft geproduceerd, zou de steun wegvallen. En steun op momenten van een overaanbod aan groene stroom, als de prijs eigenlijk negatief is, zou ook niet meer kunnen.

Voorts wil Turtelboom - zoals al aangekondigd in het regeerakkoord - het huidige premiesysteem voor dakisolatie en beglazing afbouwen. In de plaats zal een nieuw systeem komen, meer gericht op kwetsbare gezinnen, maar hoe dat er zal uitzien is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud