Affaire-El Kaouakibi deint uit naar De Voorzorg in Limburg

Sihame El Kaouakibi liet zich ook betalen door de Limburgse tak van het socialistische ziekenfonds. ©Wouter Van Vooren

Ook het socialistische ziekenfonds van Limburg was een gulle sponsor van Sihame El Kaouakibi. Er is sprake van jaarlijks 500.000 euro. Het gerecht neemt die geldstromen onder de loep in een onderzoek naar corruptie en witwassen bij De Voorzorg in Limburg.

Het weekblad Humo bracht naar buiten dat De Voorzorg Limburg tussen 2013 en 2020 heeft samengewerkt met Let’s Go Urban, de jongerenorganisatie van Sihame El Kaouakibi, om meer jongeren naar het ziekenfonds te halen. Let’s Go Urban kreeg in de laatste drie jaar van die samenwerking gemiddeld 500.000 euro per jaar. Uiteindelijk werd de samenwerking stopgezet omdat de resultaten mager uitvielen.

De resultaten van de samenwerking tussen De Voorzorg en Let’s Go Urban waren aanvankelijk wel goed. Het aantal deelnemers aan jongerenkampen steeg bijvoorbeeld van 328 in 2014 naar 669 in 2016. Maar nadien volgde een vrije val, met nog maar 388 deelnemers aan de jongerenkampen in 2019. 'De behaalde resultaten en de kostprijs zetten De Voorzorg ertoe aan om de samenwerking af te bouwen', zegt Katrien De Weirdt van De Voorzorg.

Tony Coonen, de toenmalige directeur van De Voorzorg in Limburg, was de spilfiguur in de samenwerking met El Kaouakibi.

Spilfiguur

Tony Coonen, de toenmalige directeur van De Voorzorg in Limburg, was de spilfiguur in de samenwerking met El Kaouakibi. De man wordt inmiddels verdacht van witwassen en corruptie bij de verkoop van vastgoed voor het ziekenfonds. Het Limburgse gerecht onderzoekt daarbij ook de geldstromen tussen De Voorzorg Limburg en vennootschappen van El Kaouakibi.

Tony Coonen, de voormalige topman van De Voorzorg Limburg.

Opmerkelijk is dat De Voorzorg de contracten niet rechtstreeks met Let’s Go Urban afsloot, ook al was het de uitdrukkelijke bedoeling om het succesrecept van die Antwerpse jongerenorganisatie naar Limburg te halen. Het eerste contract werd in 2013 afgesloten met Youth & Urban Projects (YUP), de vennootschap van Sihame El Kaouakibi en haar oudere broer Nourdine. Het tweede contract - in 2014 - werd afgesloten met A Woman’s View, een vennootschap waarin naast El Kaouakibi ook haar jongere broer Youssef zat.

Het parket van Limburg bevestigde maandag dat er in het Limburgse fraudeonderzoek een mogelijke link is opgedoken tussen De Voorzorg Limburg met Coonen als de vroegere topman en El Kaouakibi. 'Er is inderdaad een mogelijke link opgedoken', bevestigde persmagistraat Pieter Strauven maandag.

Antwerps onderzoek

'Die link zal niet door Limburgse speurders worden onderzocht, maar er wordt wel een informatie-uitwisseling met het Antwerpse gerecht op touw gezet. Het is dan aan de Antwerpse collega's om te beoordelen in welke mate hier sprake is van malafide praktijken', aldus Strauven.

In Antwerpen loopt een gerechtelijk onderzoek naar wanpraktijken bij Let's Go Urban, nadat het Antwerpse parket ambtshalve een onderzoek was gestart. De informatie-uitwisseling met het Limburgse onderzoek naar De Voorzorg is nog niet gebeurd, zegt de Antwerpse parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Daarnaast loopt er nog een gerechtelijke procedure voor de ondernemingsrechtbank, naar aanleiding van de klacht van de vorige bestuurders van Let's Go Urban, maar die zaak wordt verder behandeld in Tongeren.

Politieke schade

De affaire El Kaouakibi veroorzaakte al heel wat politiek schade. Eerst zat Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert verveeld met de zaak rond de liberale politica. Daarna moesten de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de N-VA-schepenen Nabilla Ait Daoud en Koen Kennis spitsroeden lopen, omdat de stad Antwerpen zeer gul was geweest met subsidies voor El Kaouakibi.

Nu lopen ook de socialisten in de kijker, want Coonen was de sterke man van de socialisten in Limburg. Al wil Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zich de zwartepiet niet toe laten spelen. Vooruit heeft niets te maken met Coonen, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud