Advertentie

Afhaalrestaurants moeten omzetverlies bewijzen

Een frietkot in Brussel. ©EPA

Restaurants die vorig jaar minstens de helft van hun omzet uit takeaway haalden, moeten een omzetverlies bewijzen om steun te ontvangen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

De regering heeft vrijdag op voorstel van minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) de voorwaarden afgeklopt voor steun aan cafés, restaurants en ondernemingen. Algemeen geldt dat wie een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt door de coronamaatregelen, kan rekenen op een steunmechanisme dat 10 procent van de normale omzet bedraagt. De sluitingspremie van 160 euro per dag, die sommige discotheken en nachtclubs ontvangen, valt weg en wordt vervangen door het algemene steunmechanisme.

Omdat cafés en restaurants door de federale regering verplicht een maand sluiten, hebben ze automatisch recht op de steun.

Takeaway

Omdat cafés en restaurants door de federale regering verplicht een maand sluiten, hebben ze automatisch recht op de steun. Ze moeten geen omzetverlies bewijzen, ook niet als ze als alternatieve oplossing in afhaalmaaltijden voorzien.

Een uitzondering geldt wel voor restaurants die van 19 oktober 2019 tot 18 november 2019 minstens de helft van hun omzet uit takeaway haalden, zoals snackbars. Zij moeten net als andere ondernemingen aantonen dat ze 60 procent verlies draaien.

Kleine ondernemingen kunnen zes weken maximaal 11.250 euro steun ontvangen en voor de periode van 19 oktober tot 18 november maximaal 7.500 euro. Een onderneming met tien personeelsleden of meer kan respectievelijk 22.500 euro of 15.000 euro steun ontvangen. Daarnaast is de steun beperkt tot 2.250 euro voor ondernemingen die in hoofdzaak maaltijden aanbieden en verplicht een witte kassa gebruiken, maar die niet beschikken over een geregistreerd kassasysteem.

De periodes waarvoor steun kan worden aangevraagd lopen van 1 oktober tot 15 november 2020, en van 19 oktober tot 18 november. Het omzetverlies wordt berekend op dezelfde periode vorig jaar. De aanvragen en uitbetalingen gebeuren vanaf 16 november 2020 via VLAIO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud