Advertentie
Advertentie
netto

Al 20.000 eigenaars vroegen compensatiepremie zonnepanelen aan

70.000 eigenaars van zonnepanelen kunnen aanspraak maken op een compensatie voor het wegvallen van de terugdraaiende teller. Sinds 20 juli deed bijna 30 procent dat al.

Gedupeerden van de versnelde afschaffing van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen kunnen nog tot 19 januari 2022 een compensatiepremie aanvragen. Maar veel eigenaars talmen daar niet mee en vragen nu al in groten getale de premie aan via de website van de netbeheerder Fluvius.

In een week tijd - de premie kan aangevraagd worden sinds 20 juli - vroegen al 17.000 mensen de retroactieve investeringspremie aan, blijkt uit cijfers waarover Het Belang van Limburg vrijdag bericht. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) was dat aantal donderdagavond zelfs al opgelopen tot 20.000, of bijna 30 procent van de 70.000 mensen die in aanmerking komen. 'Daarbij geldt het principe van first in first out (FIFO). Wie zijn premie eerst aanvraagt, krijgt in principe dus sneller zijn geld', zegt Demirs woordvoerder Andy Pieters in Het Belang van Limburg.

5 procent rendement

De premie werd in het leven geroepen nadat het Grondwettelijk Hof in januari de regeling voor de afbouw van de terugdraaiende teller had vernietigd. De vorige Vlaamse regering had afgesproken dat mensen die voor eind 2020 zonnepanelen plaatsten nog minstens 15 jaar konden genieten van de terugdraaiende teller. Dat vaak gunstige regime voor zonnepaneeleigenaars ging door de uitspraak van het Hof op de schop.

Eén dag na het debacle toverde minister Demir al een compensatiepremie voor gedupeerden uit haar hoed. Die kan oplopen tot 1.500 euro en garandeert een rendement van 5 procent op 15 jaar. Omdat het bedrag wordt gecorrigeerd met het vermogen van de installatie en aantal jaar dat gezinnen al van de terugdraaiende teller konden genieten, bedraagt de gemiddelde premie zo'n 1.300 euro.

De kostprijs van de retroactieve investeringspremie voor de Vlaamse begroting zou volgens ramingen oplopen tot 579 miljoen euro. Demir stipte evenwel aan dat de terugdraaiende teller nog 1 tot 1,5 miljard euro zou hebben gekost via de energiefactuur. Door de vernietiging van de regeling zal die meerprijs geleidelijk uit de energiefactuur verdwijnen.

Warmtepomp

Voor warmtepompeigenaars zit nog een bijkomende premie in de pijplijn. Zij voelen de afschaffing van de terugdraaiende teller immers nog sterker. Het is voor hen zeer voordelig om in de zomer veel zonne-energie op te wekken, die ze in de winter opnieuw van het net kunnen halen. Voor de warmtepomppremie, die zo'n 1.163 euro zou bedragen, komen 31.000 eigenaars in aanmerking. De Raad van State moet nog zijn licht laten schijnen over de premie, waardoor die op zijn vroegst na de zomer aangevraagd kan worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud