Al gerechtelijk onderzoek tegen 3M geopend

©Photo News

Het bedrijf 3M heeft in Vlaanderen al een gerechtelijk onderzoek aan zijn been voor de PFOS-vervuiling op en rond zijn site. Meerdere organisaties draaien warm om verdere juridische stappen te zetten.

3M, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de grootschalige PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, werd deze week voor het eerst strafrechtelijk aangesproken. Maandag dienden getroffen inwoners tegen 3M een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter. 'De aanklacht: illegaal achterlaten van afvalstoffen en een inbreuk op de strafrechtelijk gesanctioneerde milieuzorgplicht’, zegt Isabelle Larmuseau, expert omgevingsrecht. Bij een klacht met burgerlijke partijstelling moet een onderzoeksrechter een onderzoek openen.

Wie wist wat over PFOS?

De productie van de chemische stof PFOS heeft de bodem rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht decennialang vervuild. Dit overzicht loodst u door alle belangrijke momenten, van de stopzetting van de productie in 2002, tot de politieke commotie vandaag.

Dat gerechtelijk onderzoek kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging en veroordeling van de lokale 3M-afdeling, de verantwoordelijke bedrijfsleiders en het Amerikaanse moederbedrijf. Dat kan resulteren in een gevangenisstraf, een geldboete, de betaling van de saneringskosten en van een schadevergoeding aan alle getroffenen. Klachten van inwoners van Zwijndrecht hebben volgens Larmuseau grote kans op slagen. 'De inwoners zijn het rechtstreekse slachtoffer van de vervuiling. Ook elke andere getroffene in Vlaanderen kan procederen', zegt ze.

Naar alle waarschijnlijkheid worden er de komende weken nog procedures geopend in de vervuilingszaak. De Antwerpse burgeractivist Thomas Goorden, de milieuorganisaties Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu en lokale belangengroepen draaien al warm om verschillende procedures te beginnen. Ze zullen 'een brede waaier aan organisaties die verantwoordelijk geacht worden viseren', klinkt het. ‘Er zijn al fondsen verzameld en normaal volgen zeer binnenkort de eerste aankondigingen', zegt Goorden.

Oosterweel

Verwacht wordt dat zulke organisaties ook procedures tegen Oosterweel - en dus de overheid - beginnen, omdat ze de normen voor het verplaatsen van vervuilde grond te soepel vinden.

We willen juridische stappen zetten tegen zowel 3M als de overheid. Die zijn allebei nalatig geweest.
Jos D'Haese
Vlaams fractieleider PDVA

Dergelijke initiatieven proberen inwoners van Zwijndrecht en gedupeerde landbouwers samen te brengen. De teelt van de boeren rond de 3M-site bevatte de voorbije decennia mogelijk het schadelijke PFOS. Ook de politieke partij PVDA onderzoekt welke juridische stappen ze kan zetten, in samenspraak met burgers en boeren. 'Dat willen we doen tegen zowel 3M als de overheid. Die zijn allebei nalatig geweest', zegt Vlaams fractieleider Jos D'Haese. De partij heeft een traditie om samen met de man in de straat juridische actie te voeren.

Als 3M zich bereid toont de vervuilde gronden te saneren en te betalen, kunnen we bijvoorbeeld een convenant afsluiten, zoals al met Nyrstar en Umicore gebeurd is.

Ook het kabinet-Demir bestudeert welke acties het kan ondernemen tegen 3M. 'Als ze zich bereid tonen om de vervuilde gronden te saneren en te betalen, dan hoeft dat geen juridische procedure te zijn. We kunnen bijvoorbeeld een convenant afsluiten, zoals al met Nyrstar en Umicore gebeurd is. Daarbij werd een schadevergoeding van 60 miljoen euro betaald. Maar we sluiten op dit moment geen enkele juridische piste uit. De factuur moet altijd naar het bedrijf gaan', zegt Andy Pieters, de woordvoerder van Demir.

Larmuseau juicht het toe dat ook de overheid juridische stappen overweegt. 'De overheid heeft de voorbije 26 jaar weinig daadkracht getoond. Het is goed dat ze alsnog iets onderneemt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud