Al vijf miljoen vaccins gezet in ons land

©BELGA

Deze week belandde in ons land het vijf miljoenste prikje in een arm. Een op de tien Belgen is al volledig gevaccineerd. Zorgwekkend blijft de lagere vaccinatiebereidheid onder Franstaligen.

De Belgische vaccinatiecampagne rondde deze week twee symbolische kapen. Sinds - de intussen betreurde - rusthuisbewoner Jos Hermans in december de eerste coronaprik kreeg, werden al vijf miljoen vaccins gezet. Een op de tien Belgen is ondertussen volledig gevaccineerd, blijkt uit de boordtabellen van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Bijna vier miljoen mensen kregen al minstens een eerste prik. Het gaat om zowat 2,2 miljoen Vlamingen, van wie zo'n 700.000 mensen al volledig gevaccineerd zijn. In Vlaanderen toont 71 procent van de niet-gevaccineerden zich bereid een prik te laten zetten.

38%
Franstalig verzet tegen vaccinatie
38 procent van de Franstaligen is volgens een enquête niet bereid zich te laten vaccineren tegen Covid-19.

Zorgwekkend blijft de lage vaccinatiebereidheid in Brussel en Wallonië. Zo'n 38 procent van de Franstaligen geeft aan het vaccin te zullen weigeren, tegenover 20 procent in Vlaanderen. Dat blijkt uit de motivatiebarometer van de UGent, UCLouvain en de ULB, waarover enkele Franstalige kranten vrijdag schreven.

De schroom om zich te laten vaccineren brengt de doelstelling van minstens 70 procent gevaccineerden - die volgens virologen nodig is om groepsimmuniteit te bereiken - in gevaar.

Rijk van de vrijheid

Hoe meer mensen zich willen laten prikken, hoe sneller het rijk van de vrijheid in zicht komt. Al is de vaccinatiegraad van 70 procent geen conditio sine qua non. Zo tonen vergelijkingen met Israël, de VS en het VK aan dat de besmettings- en opnamecurves ook bij een vaccinatiegraad van 40 tot 50 procent platgeduwd worden. Dat ging weliswaar gepaard met strengere coronamaatregelen dan bij ons.

Bovendien bestaat de kans dat de vaccinafwijzers nog van gedacht veranderen. 74 procent van de respondenten geeft aan in de loop van het jaar positiever te zijn geworden over de vaccins. Vooral de uitleg van artsen, apothekers en experts deed mensen hun mening herzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud