Alle kinderen kunnen naar school op 1 september

Het schooljaar zal voor alle kleuters en scholieren voltijds starten. ©Photo News

Het onderwijs begint in september in code geel. Alle kinderen kunnen voltijds naar school. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Het onderwijsveld is het eens geraakt over de kleurcode die op 1 september zal gelden: geel. Die geldt trouwens ook in de rest van het land.

Concreet kunnen bij de start van het schooljaar alle leerlingen voltijds naar school. Voor de kleuter- en lagere scholen is dat sowieso het geval. In het middelbaar was bij code geel vier dagen les op school en afstandsonderwijs op woensdag voorzien. Dat is geschrapt: alle vijf dagen vinden op school plaats. Er geldt wel een strengere mondmaskerplicht: vanaf het secundair onderwijs moeten die altijd op in de klas, maar niet tijdens de pauzes of bij het sporten.

In het secundair onderwijs moeten leerlingen altijd een mondmaskers op in de klas.

Week om week

Na de eerste week kan wel een code oranje worden beslist voor de gemeenten waar het epidemieniveau hoog ligt. Dat gebeurt voor de steden en gemeenten die door de evaluatiecel Celeval worden aangeduid. De code komt er pas na overleg met de lokale crisiscel, het Agentschap Zorg en Gezondheid, het onderwijs en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Weyts kan het voorstel om naar oranje over te schakelen goed- of afkeuren.

Bij code oranje kunnen basisscholen openblijven, net als de eerste graad van de middelbare school. Oorspronkelijk zouden zij week om week les volgen. Dat blijft wel de regel voor de tweede en derde graad secundair: zij gaan om de twee weken naar school en volgen ertussen thuis les.

Het is onzeker hoe lang dit scenario van kracht blijft. Als de epidemie verslechtert, kan het zijn dat een nieuwe kleurcode wordt afgekondigd. Hoe dat precies beslist wordt, moet later blijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud