Alle kleuters weer naar school, andere leerlingen in beperkte mate

Alle kleuters kunnen vanaf 2 juni weer naar de klas. ©ANP

Vanaf dinsdag 2 juni kunnen de kleuterklassen helemaal open. Voor de lagere school komt er een ruime versoepeling. Scholen mogen zelf beslissen wat ze haalbaar achten.

Het onderwijsveld heeft beslist dat er een volledige heropening van het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en het tweede en vierde jaar van het secundair onderwijs komt. Dat kan vanaf dinsdag 2 juni. De overige leerjaren keren minstens een dag terug naar school, meer indien mogelijk. Het advies gaat nog naar de Veiligheidsraad, maar werd opgesteld in samenspraak met de expertengroep GEES. 

Dit verzilvert onze ambitie om alle leerlingen minstens even terug naar de klas te halen.
Lieven Boeve
Topman katholiek onderwijs

Het gaat om een maximumscenario: scholen hebben de autonomie om te beslissen met minder leerjaren op te starten, gedurende minder dagen of op een latere startdatum. Dat kan dus tot zeer uiteenlopende regelingen leiden tussen de verschillende scholen. Bovendien kunnen scholen er nog altijd voor kiezen dat ze hun limiet nu al bereikt hebben. Wel zijn er belangrijke versoepelingen in de veiligheidsvoorschriften om de uitgebreide heropstart te vergemakkelijken.

Zo kunnen de kleuterklassen heropstarten zoals voor corona het geval was. Die voorzet was al gegeven door de soepele regels die gelden voor kleuters in de opvang. Ze hoeven onderling geen afstand te houden en mogen bubbels van 20 kinderen vormen, ongeacht de oppervlakte van het lokaal. Vanaf nu mogen ze zelfs met meer dan 20 kinderen samenzitten in de klas.

Bovendien kunnen ze vijf dagen in de week naar school. Het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verwacht dat daarmee de druk op de schoolopvang aanzienlijk afneemt.

Gedeeltelijke heropstart lager en secundair

Voor de lagere school komt er een aanzienlijke versoepeling van de huidige regels, maar een volledige heropstart zal in weinig scholen mogelijk zijn. Tot nu toe moesten kinderen in bubbels van 14 kinderen les krijgen, nu wordt dat opgetrokken naar een maximumaantal van 20. Er wordt gestreefd om alle kinderen minstens de helft van de normale lestijd aan te bieden.

In het lager onderwijs blijft anderhalve meter afstand in de klas de norm. Veel klassen moeten dus nog altijd worden opgesplitst.

Een belangrijke nuance is dat in de leslokalen altijd in vier vierkante meter per kind voorzien moet zijn. Veel klassen in de lagere school zullen dus nog altijd hun groepen moeten opsplitsen, of op zoek moeten naar een groter lokaal, zoals de gemeentelijke sporthal of de parochiezaal. In de klas geldt de regel dat kinderen anderhalve meter afstand moeten bewaren. Buiten hoeft dat niet, maar ze moeten wel altijd in hun eigen bubbel blijven.

In het secundair kunnen zoals verwacht alleen het tweede en het vierde middelbaar naar school onder de huidige voorwaarden. Dat betekent: mondmaskers dragen en afstand houden. Voor het eerste, het derde en het vijfde is er de mogelijkheid om hen minstens een dag naar school te laten gaan, bijvoorbeeld voor examens.

Maximumscenario

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, reageert zeer tevreden. 'Dit maakt een grote uitbreiding mogelijk en verzilvert onze ambitie om alle leerlingen minstens even terug naar de klas te halen. Tegelijk blijven scholen zelf beslissen wat ze aankunnen. Bovendien is er nu duidelijkheid tot het einde van het schooljaar.' 

De vakbonden zijn minder positief. Ze vrezen dat er verwachtingen zijn gewekt die veel scholen niet kunnen inlossen, omdat het maximumscenario geen rekening houdt met de beperkingen op het terrein. Bovendien vinden ze dat de nieuwe regeling moeilijk te combineren valt met de schoolopvang en preteaching.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud