Alle Vlaamse leerlingen krijgen centrale toetsen

©ANP

Elke leerling zal in de loop van het leerplichtonderwijs vier keer een centrale toets afleggen: aan het einde van het vierde en het zesde leerjaar en aan het einde van het tweede en zesde jaar middelbaar.

Het is voor het eerst dat in Vlaanderen centrale toetsen worden georganiseerd. De eerste toetsen worden afgenomen in 2023. Er wordt een universitair steunpunt opgericht dat als onafhankelijke instantie de kwaliteit van de toetsen garandeert.

Spiegel

'Met centrale toetsen kan de onderwijswereld in de spiegel kijken', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). 'Voor het eerst zullen we de leerwinst van alle leerlingen objectief in kaart brengen. Zo kunnen we de kwaliteit van ons onderwijs gericht verbeteren.'

Verschillende onderwijskoepels hebben eigen testen, maar die maken een brede vergelijking onmogelijk. Er is geen instrument om objectief zicht te krijgen op de leerwinst van elke leerling. 'Dat betekent dat we in deze coronatijden maar moeilijk in kaart kunnen brengen welke leerlingen in welke scholen hoeveel leerachterstand opgelopen hebben', klinkt het in de mededeling.

Budget

De Vlaamse Regering trekt 13,5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van centrale toetsen. Een universitair steunpunt zal als onafhankelijke instantie gestandaardiseerde, genormeerde, gevalideerde en net- en koepeloverschrijdende proeven uitwerken. Ook zal het de scholen ondersteunen bij de afname van de toetsen en de resultaten analyseren op leerling-, klas-, school- en systeemniveau. 'Er is voldoende financiering voorzien tot eind 2025', zegt Weyts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud