Amper 10 aanvragen voor Vlaamse roetfilterpremie

©Photo News

Dit jaar hebben nog maar tien mensen een premie aangevraagd om hun dieselwagen uit te rusten met een roetfilter. Volgens sommigen 'een symptoom van het falende fijnstofbeleid in Vlaanderen'.

Vorig jaar waren er 66 aanvragen. Dat blijkt uit cijfers die Groen!-parlementslid Hermes Sanctorum heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Volgens Sanctorum zijn de cijfers "een symptoom van het falende fijnstofbeleid in Vlaanderen".

De subsidies voor retrofit-roetfilters bestaan sinds maart 2009. Uit de cijfers blijkt dat maar weinig mensen gebruikmaken van de subsidie. De Vlaamse regering heeft het premiesysteem bijgestuurd. Vorige week besliste de regering nog om de plaatsing van roetfilters in dieselwagens voortaan voor 100 procent terug te betalen (met een maximum van 600 euro). Voordien was dat 80 procent. Er komen ook meer wagens in aanmerking voor een roetfilterpremie. Tot nog toe konden enkel eigenaars van een Euro 3-dieselwagen een premie-aanvraag indienen. Dat is nu uitgebreid naar Euro 4-wagens.

Volgens Hermes Sanctorum hebben die aanpassingen veel te lang op zich laten wachten. "De sense of urgency in het fijnstofbeleid ontbreekt. Het lage aantal premieaanvragen is een symptoom van het falend fijnstofbeleid in Vlaanderen. Dat het systeem nu is aangepast, is positief, maar het heeft allemaal veel te lang geduurd".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud